Onmachtig FC Groningen druipt af in Euroborg en verliest van Vitesse

Cyril Ngonge kon ook niets creëren
Cyril Ngonge kon ook niets creëren © Orange Pictures
Na het tot tevredenheid stemmende gelijkspel tegen NEC vorige week, wist FC Groningen het goede gevoel niet door te trekken. Groningen oogde flets en inspiratieloos. In de eigen Euroborg werd het 0-1 voor Vitesse.
Het was een bewogen week op de burelen van FC Groningen. Trainer Frank Wormuth wisselde zijn team noodgedwongen op een plek. De nieuwe aanwinst Florian Krüger moest de naar Celta de Vigo vertrokken Jørgen Strand Larsen vervangen. Romano Postema werd verhuurd aan Roda JC. Huurling Ricardo Pepi was nog niet speelgerechtigd.

VAR grijpt in

De openingsfase was duidelijk voor de gasten uit Arnhem, echter het vizier stond bij Vitesse tot drie keer toe niet op scherp. Tot de twaalfde minuut. Na een goede voorzet scoorde huurling Gabriel Vidovic de openingstreffer voor Vitesse. Echter na het vieren van de goal, greep de VAR in. In aanloop naar de goal stond Ryan Flamingo nipt buitenspel. Daar ontsnapte de Trots van het Noorden aan een vroege achterstand.
De ploeg van Wormuth gaf Vitesse de ruimte om te voetballen en speelden zelf in een te laag tempo. Vitesse leek te zijn herrezen in vergelijking met voorgaande wedstrijden.

Nauwelijks echt gevaarlijk

Bij de Groningers was het in de eerste helft een ander verhaal. In eerdere wedstrijden kwam de FC goed uit de startblokken, maar daar was nu geen sprake van. De elf van Wormuth konden nauwelijks potten breken in het eerste bedrijf. Voor het doel van de geboren Groninger Daan Reiziger werd FC Groningen nauwelijks echt gevaarlijk.
Tien minuten voor rust leken de Groningers iets wakker geschud. De ploeg van Wormuth nam het initiatief wat meer over, wat resulteerde in een paar mogelijkheden aan Groninger zijde. Maar meer ook niet. FC Groningen mocht zich gelukkig prijzen dat het ging rusten met de brilstand nog op het bord.

Aanvallende impulsen

Na de thee paste Wormuth twee wissels toe. Liam van Gelderen kwam erin voor Isak Määttä en Yahya Kalley voor Paulos Abraham. Dat moest gaan zorgen voor meer aanvallende impulsen vanaf de linkerkant. Deze wijziging in tactiek zorgde inderdaad voor iets meer actie aan Groninger zijde. Eerst werd Krüger door de opkomende Radinio Balker in stelling gebracht, maar de Duitser kreeg de bal niet tussen de palen. In het verdere verloop van de tweede helft bleef een goed vervolg uit.

Nog twee wissels

Na zeventig minuten wisselde de Duitse oefenmeester nog twee keer. Tomas Suslov en Cyril Ngonge werden naar de kant gehaald. Daleho Irandust en Luciano Valente moesten het verschil gaan maken. Direct na de wissels ontsnapte FC Groningen wederom aan een achterstand. Kalley haalde een kopbal van de lijn.
Het wachten was op de voorsprong van de ploeg van Thomas Letsch. Met nog een kwartier te spelen kwamen de Groningers andermaal goed weg. Na weer een grote kans van Vitesse, was het twee minuten later dan toch raak. Matúš Bero plaatste de bal goed naast keeper Michael Verrips; 0-1. Ook de vijfde wissel aan de kant FC Groningen bracht geen soelaas. Merin Sverko kwam tijdens zijn invalbeurt nauwelijks in het verhaal voor. Het bleef 0-1. De eerste overwinning van Vitesse.
Programma en stand
Door het verlies tegen Vitesse komt FC Groningen op vijf punten uit vijf wedstrijden. Daarmee staat het op een twaalfde plek. Volgende week zondag speelt de FC uit tegen Cambuur. In Leeuwarden wordt er om 14.30 uur afgetrapt.