Eerste deel nieuwe lng-terminal komt aan in Eemshaven: 'Het gaat ons deze winter warm houden'

Mensen kijken naar de aankomst van het schip in de Eemshaven
Mensen kijken naar de aankomst van het schip in de Eemshaven © Marten Nauta/RTV Noord
Het eerste deel van de nieuwe lng-terminal in de Eemshaven is zondagmiddag aangekomen in de Eemshaven. De terminal wordt de komende vijf jaar ingezet om lng (vloeibaar gemaakt aardgas) uit het buitenland om te zetten in gas dat geschikt is voor gebruik in Nederland en andere Europese landen.
Enkele tientallen mensen staan zondagmiddag op de dijk om te kijken naar de aankomst van het schip in de Eemshaven. Zo ook Jur Medema, wiens zoon op één van de sleepboten werkt.
‘De lng die straks verwerkt wordt in de nieuwe terminal gaat ons deze winter warm houden’, zegt Medema. Hij vindt het een bijzonder moment en maakt verschillende foto’s met z’n telefoon. ‘Hopelijk worden we op deze manier minder afhankelijk van Rusland’, zegt hij.
Bekijk de video:
'Zo'n schip zie je eigenlijk nooit, dan ben je toch even nieuwsgierig'

Tweede deel komt woensdag

Komende woensdag komt het tweede deel van de terminal aan in de Eemshaven. Donderdag wordt de terminal in gebruik genomen. Vanaf dan kan jaarlijks acht miljard kuub lng omgezet worden naar gas.

Minder afhankelijk van Russisch gas

De terminal bestaat straks uit twee schepen, die bij de Eemshaven voor anker komen te liggen. De lng wordt op een temperatuur van -162 graden overgepompt in één van de twee schepen, en daar met behulp van warmte gasvorming gemaakt. Daarna wordt het meteen in het gasnetwerk van Gasunie gebracht.
Het schip komt aan in de Eemshaven
Het schip komt aan in de Eemshaven © Marten Nauta/RTV Noord
'Door de komst van de terminal wordt Europa minder afhankelijk van Russisch gas', legt woordvoerder Marie-Lou Gregoire van Gasunie uit. Gasunie is het moederbedrijf van EemsEnergyTerminal, dat de verwerking van het gas in de Eemshaven uitvoert.
'De lng wordt geïmporteerd uit het Midden-Oosten en Amerika', zegt Gregoire. 'Donderdag komt de eerste lading aan. Daarna kan het als gas gebruikt worden voor huishoudens en industrie.'