75-jarige gaat voor Nederlands record op de 100 meter sprint

Jan Ties
Jan Ties © Marjolein Koning/RTV Noord
Jan Ties uit Zuidlaren is kort geleden 75 geworden en dat betekent dat hij nu in een nieuwe categorie valt bij de atletiekwedstrijden. Zijn doel: een nieuw Nederlands record op de 100 meter sprint tijdens de wedstrijden op de atletiekbaan in het Stadspark in Groningen vandaag.
Twee jaar wordt er al uitgekeken naar deze dag. Zijn zoon, Jan-Jaap Ties, is dan ook overgekomen uit Amsterdam om zijn vader aan te moedigen vanaf de zijlijn. Tot kort geleden zat Jan natuurlijk nog in de trainingsgroep tot 74 jaar, waar hij ondertussen ‘de oude man’ was geworden. Extra leuk dat hij nu in zijn nieuwe groep weer de 'jonge adonis' is.
Jan Ties en zijn zoon Jan Jaap
Jan Ties en zijn zoon Jan Jaap © RTV Noord

Een leven vol atletiek

Het hele leven van Jan staat atletiek centraal, al meerdere keren heeft hij een record gelopen. Daar komt dan ook de drang en wil vandaan om het nog één keer te doen, de laatste. Vandaag is het zo ver en moet het gebeuren. Het Nederlandse record voor de 100 meter sprint in de leeftijdscategorie 75+. Het staat nu op 15,2 seconden. Zoon Jan-Jaap heeft er in ieder geval alle vertrouwen in en gelooft dat pa daar wel een seconde af snoept. Jan zijn persoonlijk record staat namelijk op 14.53 seconden.

Klaar voor de start

Het is twintig over twee en de groep sprinters verzamelt zich aan de start. Het is gezellig op de atletiekbaan, druk, maar de sfeer is gemoedelijk. Ondertussen wordt er op het middenveld ver gesprongen, hoog gesprongen, polsstok gesprongen en discus geworpen. Zoon Jan-Jaap roept nog wat bemoedigende woorden vanaf de kant en dan is het tijd. Jan zakt wat door zijn knieën, stilte… focus… PANG! Het startschot is gelost en weg zijn ze. Het is maar een kort stukje, maar de inspanning is maximaal. Daar is finish en…?
Bekijk de video:
75-jarige op jacht naar Nederlands record op de 100 meter
Ja! 14,59 seconden, dat is de tijd van Jan Ties en dat betekent een nieuw Nederlands record. Veel tijd voor felicitaties is er alleen niet want het volgende onderdeel, hoogspringen, is aan de beurt.
Helaas voor hem wordt na de wedstrijd bekendgemaakt dat door een windvlaag de race van Jan niet geldig is verklaard en hij hierdoor ook niet het nieuwe Nederlandse record op zijn naam mag zetten.

Dit en meer…

Dit en meer kan je vanavond zien in Expeditie Grunnen. Vanaf 18:00 ieder half uur op RTV Noord. Of bekijk de uitzending hieronder direct:
Expeditie Grunnen van zondag 4 september
Stuur ons een berichtje via de Facebookpagina van Expeditie Grunnen en wie weet staan we bij jou voor de deur!