Tweeduizend mensen betogen in Amsterdam vanwege situatie Ter Apel (update)

Medewerkers van MiGreat delen eten uit in Ter Apel
Medewerkers van MiGreat delen eten uit in Ter Apel © ANP / Hollandse Hoogte / Huisman Media
De in Ter Apel actieve hulporganisatie MiGreat heeft in Amsterdam aandacht gevraagd voor de situatie bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers. Zo'n tweeduizend mensen kwamen af op een demonstratie op het Museumplein.
De betogers hadden onder meer provincievlaggen bij zich. Ze willen daarmee aangeven dat in hun ogen alle delen van Nederland zich moeten inzetten voor het opvangen van asielzoekers. Een van de sprekers, Abdulaal Hussein, wees onder meer op het verschil van opvang in Nederland tussen gevluchte Oekraïners en niet-westerse asielzoekers.

'Schandalig hoe mensen hier behandeld worden'

MiGreat deelde de afgelopen weken maaltijden uit aan de asielzoekers die in Ter Apel buiten moesten slapen. 'We staan iedere dag in Ter Apel. Het is schandalig hoe mensen hier behandeld worden', liet voorzitter Roos Ykema van MiGreat voorafgaand aan de betoging weten.
'Nog schaamtelozer is het feit dat dit kabinet deze zelf gecreëerde ellende gebruikt om nog harder asielbeleid te voeren. We roepen het kabinet op: maak plek! Zorg vandaag nog voor goede opvangplekken voor alle asielzoekers en zie af van het asielakkoord.'

Aftrap van een landelijke actie

MiGreat meldt dat de demonstratie in Amsterdam de aftrap is van een landelijke actiecampagne met de naam: Wij maken plek!. De hulporganisatie wil dat alle overheidsinstanties zich inzetten om vluchtelingen op te vangen. Ze roept mensen op om in hun eigen gemeente actie te voeren en meldt dat er al 23 acties gepland staan.
Aanvankelijk meldde persbureau ANP honderden deelnemers, dat werd later bijgesteld naar zo'n tweeduizend