Wekdienst parlementaire enquête 7/9: Oud-directeur NAM moet zich verantwoorden

Het hoofdkantoor van de NAM in Assen
Het hoofdkantoor van de NAM in Assen © ANP/Hollandse Hoogte/Marcel Jurian de Jong
Goedemorgen, welkom op dag twaalf van de parlementaire enquête gaswinning. Een dag die in het teken staat van de NAM: een oud-directeur en hoofdonderzoeker worden gehoord.
De verhoren richten zich deze week net als vorige week vooral op de periode rondom de aardbeving bij Huizinge en de nasleep daarvan.

Wie worden vandaag verhoord?

10.00 uur: Jan van Elk
Van Elk is ‘Development Lead Groningen Asset’ bij de NAM. Hij leidt het onderzoeksprogramma van de NAM naar het ontstaan en de gevolgen van aardbevingen in Groningen. Dat betekent dat hij onderzoek doet naar de gaswinning, maar ook naar de impact van aardbevingen op gebouwen. Hij houdt zich bezig met het veelbesproken HRA-model (het model dat risico’s op aardbevingen berekent), de druk in het gasveld en wat de afbouw van de gaswinning voor invloed heeft op de aardbevingen.
13.00 uur: Gerald Schotman
Schotman was NAM-directeur van 2014 tot en met 2018. In de periode waarin Schotman directeur was kwam er steeds meer kritiek op de schadeafhandeling. Toen werd ook het Centrum Veilig Wonen opgericht, dat de afhandeling van bevingsschade onafhankelijker moest maken. In de praktijk leek deze nieuwe organisatie ook door de NAM te worden aangestuurd. Het is aan Schotman om daar vandaag duidelijkheid over te geven.

Liveblog

Je kunt de openbare verhoren volgen op rtvnoord.nl/enquete. Ook houden we een liveblog bij waar onze verslaggevers opvallende uitspraken en momenten in bijhouden.

Vooruitblik

Op donderdag worden voormalig topambtenaar Mark Dierikx (09.30 uur) van het ministerie van Economische Zaken en oud-directeur Dick Benschop (13.30 uur) van Shell verhoord. Donderdag zou eigenlijk ook voormalig Exxonmobil topman Joost van Roost worden gehoord, maar Van Roost wil niet worden gehoord, en omdat hij Belg is kan de commissie hem niet dwingen.
Vrijdag worden oud-ministers Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) en Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) verhoord. Zij hadden een cruciale rol in het bepalen van de hoogte van de gaswinning tijdens de regeerperiode van het kabinet Rutte II.

Terugblik: Wat gebeurde er maandag?

Oud-voorzitter Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging sprak maandag emotioneel de Tweede Kamer aan op het niet ingrijpen in Groningen. ‘Je ziet dat er een ramp staat te gebeuren en dat de minister-president excuses aanbiedt, maar je laat het gewoon doorgaan’, zei Van der Knoop met een brok in zijn keel. ‘Je kunt ministers van alles verwijten, maar de Tweede Kamer hoort de minister te controleren. Je mag van een Tweede Kamer verwachten dat ze naast de burger gaat staan.’
Jacques Wallage deed zijn beklag over de manier van werken van minister Kamp. Zo wilde hij in 2014 als voorzitter van de Dialoogtafel graag inspraak over de veiligheid, maar daar moest Henk Kamp niets van weten. 'Zijn redenering was: ik draag de ministeriële verantwoordelijkheid. Ik heb dat een onterechte verwijzing gevonden', zegt Wallage, 'want dat betekent dat je verantwoording schuldig bent aan de Tweede Kamer. Het betekent niet dat je in je eentje de baas bent.'
Oud-commissaris van de Koning Max van den Berg (PvdA) had een betere relatie met Kamp, vertelde hij tijdens zijn verhoor. Maar toen bleek dat Kamp er op uit was de compensatie ‘klein te houden’ werd dat een stuk minder. Van den Berg kraakte ook een harde noot over de rol van de minister-president. In 2014 vroeg hij Mark Rutte met klem om de leiding te nemen in het oplossen van de problemen in Groningen, omdat de problematiek te groot was voor één minister. Maar Rutte weigerde, volgens Van den Berg. ‘Hij hoorde het allemaal goed aan en dacht ook goed mee, maar hij deed vervolgens niets.’

Je kunt hier onze belangrijkste verhalen van vorige week lezen:

Lees ook: