Wekdienst parlementaire enquête 9/9: Henk Kamp heeft iets uit te leggen

Minister Kamp in het provinciehuis van Groningen, waar hij het gasbesluit van 2015 bespreekt
Minister Kamp in het provinciehuis van Groningen, waar hij het gasbesluit van 2015 bespreekt © ANP
Goedemorgen! De derde week van de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen komt vandaag tot een einde. In deze wekdienst lees je wie er vandaag worden gehoord en blikken we kort terug op gisteren.
De verhoren richten zich deze week net als vorige week vooral op de periode rondom Huizinge. Met vandaag twee oud-ministers uit het kabinet Rutte II in de enquêtezaal.

Wie worden vandaag verhoord?

10.00 uur: Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem is onlangs benoemd tot burgemeester van Eindhoven, maar van 2012 tot en met 2017 was de prominente PvdA’er minister van Financiën in het kabinet Rutte II. Afgelopen week bleek tijdens het verhoor van een voormalig topambtenaar dat het ministerie van Financiën een stevige vinger in de pap had bij het bepalen van de hoogte van de gaswinning. Zo was het de bedoeling dat er 40 miljard kuub gas gewonnen zou worden in 2014, maar onder druk van het ministerie van Financiën zou dit met 2,5 miljard zijn opgehoogd omdat de aardgasbaten belangrijk waren voor de staatskas.

13.30 uur: Henk Kamp

13.30 uur: Henk Kamp
Dit is het verhoor waar alle ogen op gericht zijn: Henk Kamp is de minister onder wiens leiding na de aardbeving bij Huizinge niet minder gas gewonnen werd, zoals de toezichthouder vroeg, maar juist meer. Hij nam de waarschuwing van de toezichthouder onvoldoende serieus. Kamp noemde de aardbevingen in Groningen onder meer ‘een fact of life’, hij wilde niet dat de NAM op afstand kwam te staan en het was Kamp die jarenlang riep dat de gaskraan niet dichter kon vanwege de leveringszekerheid. Inmiddels weten we uit verhoren van topambtenaren dat dit onjuist was. De winning kon wel degelijk verder naar beneden. Kortom: Kamp heeft iets uit te leggen.
Henk Kamp moet in oktober overigens nog een keer terugkomen voor de parlementaire enquêtecommissie. De commissie heeft zijn verhoor in tweeën geknipt omdat hij een van de belangrijkste personen is tijdens deze enquête.

Liveblog

Je kunt de openbare verhoren volgen op rtvnoord.nl/enquete. Ook houden we een liveblog bij waar onze verslaggevers opvallende uitspraken en momenten in bijhouden.

Vooruitblik

Komende week zijn er alleen verhoren op maandag, dinsdag en woensdag. Wie er precies verhoord gaan worden, maakt de enquêtecommissie bekend rond het middaguur. In de week van Prinsjesdag zijn er helemaal geen verhoren. Daarna volgen nog drie weken aan openbare verhoren.

Terugblik: Wat gebeurde er donderdag?

Shell vreesde na Huizinge een neerwaartse spiraal in de gaswinning als het verlagen van de gaswinning eenmaal erkend zou worden als een goede maatregel om de veiligheid te verbeteren. Dat bleek uit een interne Shell-memo die op tafel kwam tijdens het verhoor van voormalig topman Dick Benschop. Na het dringende advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de winning zo snel en veel mogelijk te verlagen, gaf Benschop fel tegengas. Het SodM trok volgens hem ‘te snel vergaande conclusies’. Bovendien vond hij de snelheid van de ontwikkelingen te hoog, dat er op zaken vooruit werd gelopen en waarschuwde hij voor ongewenste ontwikkelingen.
In het verhoor van oud-topambtenaar Mark Dierikx bleek dat hij het waarschuwende SodM-advies niet doorgespeeld heeft aan toenmalig demissionair minister Maxime Verhagen (CDA) van Economische Zaken. Volgens Dierikx deed hij dat omdat Verhagen demissionair was en er volgens hem nog discussie was over het advies. Shell, ExxonMobil, de NAM en het KNMI deelden de conclusies namelijk niet. De ervaren topambtenaar adviseerde de minister steevast om extra onderzoek te doen. ‘Het was een hele complexe en ingewikkelde periode om je minister goed te adviseren en te zorgen dat tegelijk in de regio verstandige dingen gebeuren’, kijkt Dierikx terug op die periode.

Je kunt hier onze belangrijkste verhalen van vorige week lezen: