Nieuw programma op TV Noord roept hulp van kinderen in: wat wil je altijd al weten?

Hoe kan een vogel fluiten zonder lippen? Waarom is de zee zout en hoezo lusten we niet alles? Stellen jouw (klein)kinderen ook van die leuke vragen? Dat komt goed uit, want naar die vragen zijn we op zoek voor ons nieuwe programma Eva zoekt uit.
Vanaf dit najaar is Eva zoekt uit iedere maandag te zien, direct na Noord Vandaag. Elke week kiest programmamaker Eva Hulscher een vraag uit, waarmee ze naar de Rijksuniversiteit Groningen gaat. Daar zoekt ze de juiste wetenschapper die de vraag op begrijpelijke en boeiende manier kan beantwoorden.

Kinderogen zien meer

Het programma is bedoeld voor jong en oud, maar de vragen komen van kinderen. Hulscher: ‘Zij verwonderen zich nog over alles wat wij volwassenen als vanzelfsprekend aannemen. Waarom vind jij je eigen scheet stiekem niet stinken is ook zo'n leuke. Het zijn vragen die in ons hoofd niet meer opkomen, maar de antwoorden zijn voor iedereen reuze interessant. En het zal je verbazen: bijna alles is wetenschappelijk te beantwoorden.’
Programma Eva zoekt uit zoekt de hulp van kinderen

Wetenschap gaat ook over scheten

Universitair hoofddocent Jan Willem Bolderdijk helpt Eva bij het vinden van de juiste wetenschapper bij de vragen. Hij is blij dat ze kunnen laten zien hoe leuk hun werk is. 'Bij wetenschap denken mensen vaak aan heel ingewikkelde dingen die hen niet interesseren, maar wetenschap gaat juist over verrassend alledaagse dingen die we ons allemaal kunnen afvragen. Daar hebben wij wetenschappers ons werk van gemaakt. Op de vraag waarom je je eigen scheten niet vindt stinken, kan een bioloog of psycholoog heel goed antwoord geven!'

Vragen insturen

Kinderen zijn van harte uitgenodigd om hun vragen in te sturen. Dat kan via een contactformulier op rtvnoord.nl/evazoektuit, dan gaat Hulscher ermee aan de slag. Als ze de vraag van jouw (klein)kind uitkiest, neemt ze contact op. De 'winnaars' mogen hun vragen dan met een vlog insturen en die komen in Eva zoekt uit, dit najaar op TV Noord.

Zpannend Zernike

RTV Noord werkt voor Eva zoekt uit samen met de Rijksuniversiteit Groningen, die op 1 en 2 oktober het wetenschapsfestijn Zpannend Zernike organiseert. Op de Zernike Campus en in de binnenstad kunnen kinderen dan van alles rondom wetenschap ontdekken. Onderdeel van Zpannend Zerniks is de Antwoordenwinkel, waar kinderen met vragen aan wetenschappers terecht kunnen. De vragen die kinderen hiervoor insturen dingen ook mee naar een plek in de uitzending van Eva zoekt uit.