Tumult na eindsignaal bij bekerduel Oosterparkers - Eenrum

Het hoofdveld van vv Oosterparkers
Het hoofdveld van vv Oosterparkers © Hessel de Jong/OverDeBal.nl
De bal rolt weer in het amateurvoetbal. Afgelopen weekend waren de eerste wedstrijden van het bekertoernooi. En dat verliep niet zonder incidenten. Zaterdag vloog bij Oosterparkers - Eenrum na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Gerrit Meijer de vlam in de pan.
Twee spelers van Oosterparkers kregen na het eindsignaal de rode kaart. De ene omdat hij de bal keihard tegen het hoofd van een tegenstander schoot. De ander omdat hij achter het doel slaags raakte met een supporter van Eenrum.

Dertig dagen schorsing

De KNVB doet onderzoek naar het voorval. Hangende het onderzoek is de speler, die volgens de arbitrage klappen uitdeelde, voor dertig dagen geschorst. Hem hangt een minimale straf van zes maanden boven het hoofd. In het andere geval is er nog geen brief van de voetbalbond ontvangen.

'Straf past niet'

Of Oosterparkers zelf ook maatregelen neemt is onduidelijk. 'Het voorval is afgelopen dinsdag besproken in de bestuursvergadering. We zullen er bovenop blijven zitten, maar wachten wel eerst het onderzoek van de KNVB af. De straf vinden we niet passen bij hetgeen er voorgevallen is,' zegt voorzitter Marion Reinders.
Oosterparkers verloor de wedstrijd met 4-2. Er was wel wat frustratie door de nederlaag, maar dat er na negentig minuten voetbal plus wat blessuretijd op het veld van Kardinge nog een staartje kwam, lag niet voor de hand.

Buiten westen

De speler van Eenrum die de bal tegen het hoofd geschoten kreeg, was een paar tellen buiten bewustzijn. Hij lag twintig minuten op de grond. Trainer Klaas van der Ploeg van Eenrum zag het gebeuren en was daarna de hele tijd bij hem in de buurt.
'Hij is een tijdje buiten westen geweest en toen hij bijkwam wist hij helemaal niet meer. We hebben hem in een stabiele zijligging gelegd. Een ambulance laten komen was gelukkig niet nodig. Hij is nog wel op de eerste hulp geweest. Toen hij daar was bleek de schade mee te vallen. Hij moet wel een aantal dagen rust nemen', zegt Van der Ploeg. De speler in kwestie heeft nog steeds problemen met z'n gehoor.

Scheidsrechter stond er bovenop

Van der Ploeg is van mening dat de speler van Oosterparkers de bal bewust richting zijn tegenstander schoot en hem daarbij vol op z'n slaap raakte. 'De scheidsrechter stond er ook bovenop en heeft het goed kunnen beoordelen', is Van der Ploeg stellig.
Trainer Thijs Wiering van Oosterparkers heeft een andere lezing. 'Mijn speler heeft tegen mij gezegd dat hij de bal naar de dug-out wilde schieten er geen sprake was van opzet. Dat je dan iemand raakt gebeurt één op de duizend keer.'

Ontoelaatbaar

Het was voor de scheidsrechter, die alles dus van dichtbij zag gebeuren, genoeg reden om de rode kaart te trekken. Dat moest de arbiter even later nog een keer doen toen er een opstootje ontstond aan de rand van het veld.
'Dat kan absoluut niet door de beugel. Als trainer vind ik dat ontoelaatbaar. Wat de club hiermee doet weet ik niet. Het is in ieder geval een zeer vervelende situatie. Het is ook niet goed voor de club want ze zijn al wel vaker negatief in het nieuws geweest', vindt Wiering.
Voorzitter Herald Jansen van Eenrum laat weten dat het opstootje in de kiem gesmoord werd. Maar alles wijst erop dat het kwaad toen al geschied was.

Geen aangifte

Scheidsrechter Meijer heeft een uitgebreid rapport opgesteld naar aanleiding van de ongeregeldheden. Er is in beide gevallen geen aangifte gedaan bij de politie. De twee spelers die rood kregen, hebben in de kleedkamer van Eenrum excuses aangeboden. Bovendien heeft de spelersgroep van Oosterparkers de voetballer van Eenrum een fruitmand gestuurd om hem een hart onder de riem te steken en beterschap te wensen.