Opbouw noodopvang locatie Zoutkamp in volle gang

De nieuwe noodopvanglocatie in Zoutkamp
De nieuwe noodopvanglocatie in Zoutkamp © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Vrachtwagens rijden af en aan en er wordt druk gewerkt tegenover de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp. Daar wordt een noodopvanglocatie voor asielzoekers gebouwd. Deze moet zaterdag klaar zijn.
Er worden vijf- tot zevenhonderd opvangplekken gecreëerd op een stuk grond van 15.000 vierkante meter. Vorige week maandag werd bekend dat deze nieuwe locatie beschikbaar kwam De dag erna is direct begonnen met het opbouwen van het terrein.
Er wordt druk gewerkt aan de nieuwe opvanglocatie in Zoutkamp
Er wordt druk gewerkt aan de nieuwe opvanglocatie in Zoutkamp © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
'Wij hebben direct de bouwbedrijven waarmee we samenwerken ingeschakeld en zijn hard aan de slag gegaan. We doen dit natuurlijk al jaren en zijn wel aan enige hectiek gewend. Daar selecteren we onze leveranciers en samenwerkingspartners ook op', zegt projectleider Ronald van der Vliet van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Het nieuwe complex is bedoeld om de druk op het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten zodat daar geen mensen meer buiten hoeven te slapen. 'De mensen die hier komen, krijgen een fatsoenlijke slaapplek. Er zijn slaapplekken die met wandjes en een eigen deur worden afgeschermd', zegt Van der Vliet.

Asielzoekers mogen terrein op en af

Op delen van het complex worden muren van zeecontainers gebouwd. 'Dat is ervoor bedoeld om te voorkomen dat het complex vol in de zeewind staat. Het hele complex wordt ook afgeschermd met hekken, maar asielzoekers mogen het terrein wel op en af. 'Er is één in en uitgang zodat we hier streng controle op kunnen houden. Aan de overkant worden Afghanen opgevangen en we willen niet dat deze twee groepen zich gaan mengen', zegt Van der Vliet. Met een nog te bouwen loopbrug kunnen de asielzoekers de N361 oversteken.
Een muur van zeecontainers
Een muur van zeecontainers © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De gemeente Het Hogeland heeft toestemming verleend voor het plaatsen van een nieuwe opvang bij de kazerne, maar heeft wel gevraagd om geen tenten te plaatsen vanwege de aankomende winter. In plaats daarvan staan er paviljoens. 'Ik snap dat dit op het eerste oog wel op tenten lijkt', aldus Van der Vliet. 'Maar wij noemen dit paviljoenen. Het zijn geen tenten zoals die gebruikt worden door het Rode Kruis of luxe tenten zoals mensen gebruiken op de camping. Dit zijn echt paviljoenen die geschikt zijn voor de winter en we kunnen ze ook goed verwarmen.'
Het paviljoen waarin de slaapvertrekken komen
Het paviljoen waarin de slaapvertrekken komen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Ook defensiepersoneel is bezig met opbouwen. 'We zijn heel dankbaar voor alle hulp die we van hen krijgen. Die jongens werken supersnel', zegt Van der Vliet. Hij verwacht dat zaterdag de locatie in gebruik genomen kan worden. 'Ik heb goede moed dat dit goedkomt. Kijk maar wat er allemaal al staat.'