Zernike stroomt weer vol met studenten: 'Zin in het nieuwe jaar, wel even wennen!'

Studenten zijn weer volop aanwezig nu het schooljaar begonnen is
Studenten zijn weer volop aanwezig nu het schooljaar begonnen is © Daniëlle Rademaker/RTV Noord
Vanaf vandaag is het weer bomvol op de Zernike Campus, want het nieuwe collegejaar is van start gegaan.
Vol goede moed begonnen honderden nieuwe studenten maandag aan hun eerste studiejaar. De dag stond volledig in het teken van kennismakingen met medestudenten, de nieuwe opleiding en rondleidingen over de campus.
Het is wel even wennen, maar ik heb er zeker zin in!
Student
De meeste studenten kijken ernaar uit om te beginnen: ‘Het is wel even wennen, maar ik heb er zeker zin in!’, vertelt een enthousiaste eerstejaarsstudent. Voor een ander is het geen onbekend terrein: 'Ik heb hier vorig jaar al gestudeerd, maar ben gewisseld van studie.'
Nieuwe studenten krijgen rondleiding op het Zernike Campus
Nieuwe studenten krijgen rondleiding op het Zernike Campus © Daniëlle Rademaker/RTV Noord

Buddies

Op de campus liepen ook veel ‘buddies’ in felgekleurde shirts rond. Elke 'buddy' is gekoppeld aan een opleiding, met als doel de nieuwe studenten wegwijs te maken op de campus.
‘Wij begeleiden ze een week lang en nemen ze mee naar allerlei activiteiten. Er zitten een aantal mensen tussen die tussentijds geswitcht zijn van studie, maar ook een hoop nieuwe studenten’, vertelt één van hen.
Studenten staan te trappelen om schooljaar te beginnen: 'Ik was een uur te vroeg'

Kamerzoektocht

Dit jaar is de kamernood in Groningen hoog. Veel studenten hebben moeite met het vinden van woonruimte en wonen daarom ongewild verder weg van hun studie. Een rondvraag onder de eerstejaars op de Zernike Campus levert wisselende reacties op.
'Ik ben momenteel nog niet hard op zoek naar een kamer, ik wil eerst wennen aan de stad', laat een van hen weten. Zijn medestudent is al wel aan het rondkijken: 'Ik ben druk op zoek, maar heb tot nu toe nog niks gevonden.' Een enkeling heeft geluk: 'Ik woon vlakbij station Assen, dus voorlopig is de reistijd goed te doen!'