Yfke Bethlehem nieuwe huisdichter Rijksuniversiteit Groningen

Yfke Bethlehem
Yfke Bethlehem © Reyer Boxem
Bethlehem (22), student Sterrenkunde, is de nieuwe huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het studiejaar 2022-2023.
Bethlehem maakt maandag haar debuut als huisdichter tijdens de opening van het Academisch Jaar 2022-2023 in de Martinikerk. Het komend collegejaar schrijft zij gedichten voor de website van de RUG en treedt ze op bij talrijke evenementen.
De inspiratie voor haar gedichten haalt Bethlehem vaak uit een enkele regel tekst of een simpel beeld: ‘Als ik wandel om mijn gedachten los te maken, zie ik vaak beelden of scènes die het beginnende zaadje zijn van het gedicht. Daar beeldhouw ik de rest van het gedicht omheen, terwijl dat zaadje soms niet het doel van het gedicht is. Maar het is wel het begin.’

Gesnoei en geknip

Zo kwam ook het gedicht ‘Honger’ bij haar tot stand, omdat ze bij het volgen van colleges in haar eerste jaar vaak dacht aan studenten die een hele zak brood meenamen om in de collegezaal hun brood te smeren. De rest van het gedicht groeide daar ‘met wat gesnoei en geknip’ omheen. Als huisdichter wil Bethlehem lezers activeren om zelf gedichten te schrijven en beginnende dichters een platform geven waar ze mogen vallen en opstaan.
Yfke Bethlehem is de 23e huisdichter van de RUG en volgt Laura van Meijeren op.