'Heel groot talent' Jolien Knollema 'duimt' voor WK volleybal in eigen land

Jolien Knollema tijdens de wedstrijd tegen Japan
Jolien Knollema tijdens de wedstrijd tegen Japan © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
Voor Jolien Knollema was het een speciaal weekend. De 19-jarige volleybalster uit Haren speelde met Oranje in MartiniPlaza voor 'haar eigen' Groningse publiek. Het Nederlands team speelde daar twee oefenduels tegen Japan ter voorbereiding op het WK in eigen land later deze maand, waar ze bij hoopt te zijn.
Jolien Knollema speelt als passer-loper momenteel in Italië bij Il Bisonte Volley Firenze en maakte in mei haar debuut in 'het grote' Oranje. Voor haar was het extra leuk dat er twee oefenduels in MartiniPlaza waren.
'Ik kijk altijd wel even op de tribune, wie er allemaal zitten, en dan is het toch wel leuk om voor je eigen publiek te spelen. Dus ik heb echt wel weer genoten vandaag en gisteren. Ik zag mijn ouders en mijn opa, die ook eindelijk kan komen kijken. Sudosa dames 1 en dames 3 waren er. Ja, en heel veel familie en vrienden', aldus Knollema.
'Heel groot talent' Jolien Knollema 'duimt' voor WK volleybal

Savelkoel: 'Back to the roots'

Ook voor Fleur Savelkoel is het een speciale plek, want zij studeerde in Groningen. 'Ja, super leuk natuurlijk. Een beetje back to the roots. Ik heb drie jaar in Groningen gewoond, gestudeerd en gevolleybald, dus leuk om hier weer een keer een potje te spelen. Gisteren en vandaag heb ik nog wel wat vrienden gezien uit mijn tijd dat ik hier heb gewoond. Dus het is wel leuk dat die hier dan komen supporten.'
Savelkoel: 'Leuk om hier weer een potje te spelen'

Bondscoach vindt Knollema 'heel groot talent'

Savelkoel denkt dat de 19-jarige Knollema nog een mooie toekomst voor zich heeft in het volleybal. 'Ze doet het hartstikke goed. Lekker vrijuit. Ze gaat met stappen vooruit', aldus de 27-jarige passer-loper. De bondscoach, Avital Selinger, denkt er net zo over. 'Ze is een heel groot talent en maakt nu stappen vooruit.' Op de vraag of ze een toekomstige vaste waarde is in Oranje, is de bondcoach duidelijk: 'Ja, dat denk ik wel. Zeker weten', aldus Selinger.
Bondscoach over Knollema: 'Heel groot talent'

Knollema 'duimt' voor WK

Het wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen wordt van 23 september tot en met 15 oktober gehouden in Nederland en Polen. Het is voor het eerst dat Nederland gastland is voor dit WK. Extra bijzonder dus als Knollema daar bij mag zijn. 'Waarschijnlijk krijgen we de selectie binnen nu en een week of twee weken te horen. Ik hoop dat ik mee mag. Ik zal duimen', lacht Knollema.
Knollema: 'Ik heb echt genoten'

Kansen Oranje

De speelsteden in Nederland zijn Rotterdam, Arnhem en Apeldoorn. Oranje doet mee als nummer tien van de wereldranglijst en speelt in de poule tegen Kenia (29e), Kameroen (25e), Puerto Rico (18e), België (12e) en Italië (3e). De eerste vier landen plaatsen zich voor de tweede ronde.
Savelkoel vindt het lastig om aan te geven wat de kansen zijn voor Oranje. 'Ik denk dat we gewoon lekker vrijuit moeten gaan spelen en ook een beetje mee moeten worden genomen door het publiek. Ik denk dat we dan wel heel veel kunnen brengen', zo eindigt Savelkoel voorzichtig.