Mollema stapt drie keer op bij WK wielrennen

Bauke Mollema behaalde op het NK tijdrijden de gouden plak
Bauke Mollema behaalde op het NK tijdrijden de gouden plak © OrangePictures
Bauke Mollema heeft een druk programma bij het WK wielrennen. Hij komt bij alle drie de onderdelen in actie. Hij debuteert als tijdrijder bij het wereldkampioenschap en rijdt ook de wegwedstrijd en de mixed relay.
In totaal zit de Groninger 329 kilometer op het zadel. De meeste daarvan rijdt hij bij de wegwedstrijd over een heuvelachtig parcours van 267 kilometer. Er moet circa 4000 hoogtemeters overwonnen worden in het Australische Wollongong. De koers is te vergelijken met een mix van de klassiekers Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Luik Bastenaken Luik. Het wordt voor Mollema de tiende keer dat hij deelneemt. Zijn beste prestatie was de elfde plaats in 2013.

Sterk verbeterd

De tijdrit op 18 september is het eerste onderdeel voor de 35-jarige Groninger. De rit tegen de klok heeft een lengte van ruim 34 kilometer. Mollema heeft zich de afgelopen tijd sterk verbeterd in deze discipline. Het hoogtepunt was de Nederlandse titel, maar ook in de Tour de France en Ronde van Italië zette hij prima prestaties neer.

Bondscoach is benieuwd

Bondscoach Koos Moerenhout: 'Bauke Mollema was altijd al een goede tijdrijder, maar laat dit jaar veel progressie zien. Dat leidde al tot een aantal prima prestaties. Ik ben heel benieuwd wat hij kan bij het wereldkampioenschap.' Nederland mag twee renners afvaardigen voor de tijdrit. Daan Hoole, ploeggenoot van Mollema bij Trek Segafredo, komt ook in actie.

Sterk team voor mixed relay

De meeste kansen op een medaille liggen er bij de mixed relay. Mollema werd in 2019 al een keer wereldkampioen op dit onderdeel. Moerenhout heeft een op papier sterk team samengesteld. Mathieu van der Poel en Hoole zijn de mannen waarmee Mollema de ruim 28 kilometer samen rijdt. De drie vrouwen zijn Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten, Riejanne Markus. Alle drie erkende tijdrijdsters.