Hemelhuisje, waar je dicht bij je overleden dierbaren kunt zijn

Het Hemelhuisje
Het Hemelhuisje © Remco in 't Hof/RTV Noord
Sinds deze week staat op begraafplaats De Stille Hof in Hoogezand een hemelhuisje, een bijzondere plek voor nabestaanden om te herinneren en voor troost.
Gerard Rozeboom uit Hoogezand bedacht het hemelhuisje, een soort mini-bieb, een uitvergroot vogelhuis, maar dan voor mensen die er tastbare herinneringen of gedichten in willen bewaren voor hun overleden dierbare.

Eerste hemelhuisje

'Mijn ouders zijn meer dan twintig jaar geleden overleden, ik heb gemerkt dat het fijn is om een plek te hebben waar je kunt rouwen en waar je dicht bij ze kunt zijn.'
Hemelhuisje in Hoogezand geopend
Rozeboom, die zelf veel gedichten schrijft, bedacht daarom deze speciale plek voor de nabestaanden. Voor zover bij hem bekend is dit het eerste hemelhuisje in onze provincie.

Draadje met de hemel

Afgelopen weekend werd het Hoogezandster hemelhuisje officieel geopend door de wethouder van cultuur en nu is het dus officieel. 'Ik ben er heel erg blij mee,' zegt Rozeboom. 'Nu kan iedereen elkaar troost bieden, je kunt lezen wat anderen in het schrijfboek hebben geschreven, kinderen kunnen een kleurplaat inkleuren of je steekt een kaarsje aan.'
Hoogezandsters weten het kastje al te vinden. Ineke Blaauw bijvoorbeeld, ze legt twee uitgeknipte hartjes in het hemelhuisje: 'Hiermee wil ik mijn 55 jaar geleden onvoldragen en overleden dochter herinneren. Door dit hartje in de kast te leggen heb ik toch een beetje het gevoel dat ik een draadje met de hemel heb', zegt Blaauw.