RUG opent vier nieuwe 'scholen' om verbinding met samenleving te stimuleren

Hoogleraren van de RUG gaan in optocht richting de Martinikerk. Rector Magnificus Cisca Wijmenga is tweede van rechts.
Hoogleraren van de RUG gaan in optocht richting de Martinikerk. Rector Magnificus Cisca Wijmenga is tweede van rechts. © Jeroen Willems/RTV Noord
De Rijkuniversiteit Groningen (RUG) opent vier nieuwe 'scholen' om meer in contact te komen met de samenleving. Het gaat om netwerkorganisaties die elk een ander thema behandelen: duurzaamheid, digitalisering, gezondheid en energie.
Rector Magnificus Cisca Wijmenga presenteerde het plan maandag tijdens de opening van het academisch jaar in de Martinikerk.
'Wij vinden het belangrijk als universiteit om uit die ivoren toren te komen, waar we misschien toch wel een beetje in hebben gezeten. Wij willen met ons onderzoek en onderwijs, en ook naar hoe we ons naar buiten toe uiten, richten op grote maatschappelijke thema's', zei Wijmenga.

Versnippering

De vier thema's zijn volgens Wijmenga niet nieuw voor de RUG, maar nog wel teveel over de universiteit versnipperd. De nieuwe scholen moeten daar verandering in brengen.
'Ik denk dat het belangrijk is dat we onze studenten leren dat ze kunnen werken aan oplossingen voor problemen met mensen uit hele verschillende disciplines. En dat onze onderzoekers, die onderzoek doen binnen de verschillende faculteiten, die resultaten bijelkaar brengen. Maar dat we ook juist die buitenwereld naar binnen halen', zegt Wijmenga.
Eind deze maand wordt er meer duidelijk over de vier nieuwe scholen van de RUG tijdens de 'Europese Nacht van de Onderzoekers' in het Forum.

Weerbaarheid

Het centrale thema tijdens de de opening van het academisch jaar was weerbaarheid. Hoe houden studenten en personeel van de RUG, maar ook de rest van de maatschappij, zich staande in deze roerige tijden waarin sprake is van een pandemie, een oorlog en een klimaat- en energiecrisis.
Socioloog Rene Vaatstra zoomde daarbij in op de mentale gesteldheid van kinderen en presenteerde onderzoeksresultaten over pesten binnen groepen. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen sprak met neurowetenschapper Marie-José van Tol over depressies en hoe de RUG daar een rol in kan spelen.
Verder kreeg Rusland-correspondent Iris de Graaf van de NOS de Alumnus van het Jaar Award uitgereikt en was er muziek van studentenmuziekvereniging Bragi.