Landbouwminister Staghouwer stapt op (update)

Henk Staghouwer eerder op de dag, tijdens een toelichting op het mestbeleid
Henk Staghouwer eerder op de dag, tijdens een toelichting op het mestbeleid © Robin Utrecht/ANP
Landbouwminister Henk Staghouwer stapt op. De Groningse ChristenUnie-minister is de eerste bewindsman van het vierde kabinet-Rutte die ontslag aanbiedt. Hij was sinds het aantreden van het kabinet op 10 januari minister.
Staghouwer lag al langer slecht bij de Tweede Kamer. Op de dag dat het 'stikstofkaartje' werd gepubliceerd, kwam de bewindsman niet met concrete maatregelen om boeren perspectief te geven voor de toekomst.
Voordat Staghouwer minister werd, was hij jarenlang gedeputeerde in Groningen. Die functie vervulde hij sinds 2013, tot zijn ministerschap. Staghouwer had als gedeputeerde onder meer Landbouw en Visserij in zijn portefeuille.

'Ben ik de juiste persoon?'

Staghouwer gaf een statement op zijn ministerie, waarin hij benadrukte dat 'boeren en vissers zekerheid nodig hebben'. De landbouw staat met de stikstofdoelen voor een enorme omslag, aldus de bewindsman. 'Ik heb mezelf de vraag gesteld: ben ik de juiste persoon om als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit leiding te geven aan de opgaven die er liggen? Ik ben het afgelopen weekend tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben', aldus Staghouwer.
'Ik wens mijn opvolger, samen met de toegewijde werknemers, alle succes toe', voegde de bewindsman toe. Hij wilde niet op vragen ingaan.
In de voetsporen van Sicco Mansholt

Henk Staghouwer was niet de eerste Groningse minister van Landbouw. Hij trad in de legendarische voetsporen van onder meer geboren Ulrumer Sicco Mansholt, die vanaf de Tweede Wereldoorlog van 1945 tot 1958 in maar liefst zes verschillende kabinetten dertien jaar lang namens de SDAP de positie van landbouwminister bekleedde. Verzetsstrijder Mansholt was bij zijn aantreden met 37 jaar de jongste minister, die als voornaamste opdracht meekreeg om na de oorlog de voedselvoorziening weer op gang te brengen.

Van Rhijn, Apotheker, De Vries

Andere Groningers die de minister van Landbouw waren, zijn Aat van Rhijn, Hayo Apotheker en Bert de Vries. CHU'er Van Rhijn was landbouwminister tijdens de eerste oorlogsjaren. D66'er Apotheker (1998-1999) hield het in het tweede kabinet-Kok nog geen jaar vol. Ook CDA'er Bert de Vries was landbouwminister, maar zijn termijn in 1990 duurde slechts enkele dagen. CDA'er Henk Bleker was van 2010-2012 staatssecretaris op het departement.

Schouten neemt de taken over

De koning heeft het ontslag inmiddels ingewilligd. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) neemt de taken van Staghouwer voorlopig over. Schouten was in het vorige kabinet minister van Landbouw.
Veel waardering voor het werk dat Henk Staghouwer heeft verzet
Mark Rutte - Minister-president
Maandag kondigde Staghouwer aan dat de voorstellen, die de Kamer voor Prinsjesdag had geëist, langer op zich laten wachten. Staghouwer wilde de stikstofgesprekken tussen boeren en kabinet onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes afwachten.

Rutte: 'Respecteer zijn dappere besluit'

Premier Mark Rutte heeft 'veel waardering voor het werk dat Henk Staghouwer heeft verzet' als minister. 'Ik respecteer zijn dappere besluit om zijn taken neer te leggen en wens hem alle succes in de toekomst', aldus Rutte.

Segers: 'Beroerde dag'

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers spreekt van een 'beroerde dag'. Volgens hem heeft Staghouwer 'alles gegeven om de pittige verantwoordelijkheid waar te maken' als minister van Landbouw. 'In zijn verklaring bij zijn aftreden geeft hij aan dat hij zich steeds meer de vraag stelt of hij de aangewezen man is om als minister de grote uitdagingen waar de landbouw voor staat, aan te gaan. Die eerlijkheid kenmerkt Henk ook', aldus Segers.
Dit bericht is aangevuld met de reacties van Staghouwer, Rutte en Segers