Lopend Vuur: Terecht dat de verkeersboetes omhoog gaan

Een verkeersboete per brief
Een verkeersboete per brief © ANP
Als je je in het verkeer niet gedraagt, dan kun je dat bekopen met een boete. En die verkeersboete is in ons land vaak niet mals. Als het aan minister Dilan Yesilgöz ligt, gaan de veelvoorkomende boetes komend jaar met ongeveer 8,6 procent stijgen.
De bekeuringen stijgen altijd mee met de inflatie en de minister is niet van plan om voor dit jaar een uitzondering te maken nu de inflatie uitzonderlijk hoog is. De lijst met nieuwe boetebedragen moet nog door de Tweede Kamer goedgekeurd worden.
Een greep uit de lijst:
- Door rood rijden met de auto: nu 250 euro, straks 280 euro
- Bellen achter het stuur: nu 350 euro, straks 380 euro
- Appen op de fiets: nu 140 euro, straks 150 euro
En daar komen dan nog administratiekosten bij.

Logische verhoging?

De verkeersboetes zijn er om het verkeer veilig te houden voor iedereen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt het niet onrechtvaardig te vinden om de prijzen op te krikken terwijl het leven toch al zo duur is. 'Zolang je je aan de regels houdt, hoef je de kosten ook niet te maken', zegt een woordvoerder bij de NOS. Is de verhoging dan ook logisch?
Ons Lopend Vuur van vandaag:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Boodschappen scannen

'Mijn boodschappen scan ik het liefst zelf.' Dat was onze laatste stelling van vorige week. Van de 7.166 stemmers is 59 procent het hier mee eens en 41 het oneens.