Lng-terminal in Eemshaven is compleet, later deze week eerste aanvoer vloeibaar aardgas

In de Eemshaven is dinsdagochtend het tweede deel van de nieuwe lng-terminal aangemeerd. Afgelopen zondag kwam daar het eerste onderdeel al aan, waardoor de installatie deze week in gebruik kan worden genomen.
De terminal wordt de komende vijf jaar ingezet om lng (vloeibaar gemaakt aardgas) uit het buitenland om te zetten in gas, dat geschikt is voor gebruik in Nederland en andere Europese landen.

Eerder dan verwacht

Het tweede deel van de terminal kwam iets eerder dan verwacht aan op de plek van bestemming, zegt Gasunie-woordvoerder Marie-Lou Gregoire. 'Hij lag voor op schema en het aanmeren aan de kade is perfect gegaan.'
Lng-schip komt aan in de Eemshaven
Het eerste schip met vloeibaar aardgas wordt later deze week al in de Eemshaven verwacht. 'We werken er dus heel hard aan om de terminal operationeel te krijgen', zegt Gregoire. 'Nederland heeft haast om van het Russische aardgas af te komen.'
De LNG-terminal in de Eemshaven, met twee schepen voor de opslag van gas
De LNG-terminal in de Eemshaven, met twee schepen voor de opslag van gas © ProNews

Najaar op volle kracht

Halverwege deze maand verwacht Gasunie het eerste gas uit de terminal te produceren. Dat gebeurt eerst in een testfase. Eind november, begin december, moet de terminal op volle kracht draaien.
De lng-terminal in de Eemshaven bestaat uit twee schepen, die bij de Eemshaven liggen aangemeerd. Het vloeibare aardgas wordt op een temperatuur van -162 graden overgepompt in één van de twee schepen, en daar met behulp van warmte gasvorming gemaakt. Daarna wordt het meteen in het gasnetwerk van Gasunie gebracht. De lng wordt geïmporteerd uit het Midden-Oosten en Amerika.