Erop of eronder voor sportvoorzieningen in Oldambt

Actievoerders luiden de noodklok bij zwembad de Hardenberg in Finsterwolde
Actievoerders luiden de noodklok bij zwembad de Hardenberg in Finsterwolde © Elwin Baas/RTV Noord
Het belooft een spannende dag te worden voor sportievelingen in de gemeente Oldambt. Vanavond vergadert de gemeenteraad over de bezuinigingsopgave van 500.000 euro op de sport.
Het is met name spannend voor zwembad De Hardenberg in Finsterwolde. Het college van burgemeester en wethouders wil niet langer verantwoordelijk zijn voor het onderhoud daarvan en wil het zwembad daarom afstoten.

Waar kan nog bezuinigd worden?

De bezuinigingsopgave stamt uit 2019. Het gaat in financieel opzicht beter met de gemeente, maar dat betekent volgens haar niet dat de aangekondigde bezuiniging van tafel kan.
Voetbalclubs worden al gekort en zijn zelf verantwoordelijk gemaakt voor taken die normaal gesproken door de gemeente uitgevoerd werden. Denk aan het veldonderhoud. Dat levert jaarlijks een besparing van meer dan een ton op, maar dat is niet genoeg.
Er wordt daarom nog steeds gezocht naar de mogelijkheid om jaarlijks een half miljoen euro te bezuinigen.

Strijd voor behoud zwembad

De ogen zijn dus vooral gericht op zwembad de Hardenberg in Finsterwolde. De gemeenteraad is hier achter gesloten deuren over bijgepraat door het college van burgemeester en wethouders.
Met het verkopen of zelfs sluiten van het zwembad, zou Oldambt jaarlijks zo’n 500.000 euro besparen. Maar dat plan hoeft niet op veel steun te rekenen.
Een petitie voor het behoud van het zwembad werd duizenden keren ondertekend en een paar honderd man verzamelde zich bij het zwembad om een statement te maken. De weerstand zou, zo vertelde wethouder Gert Engelkens, in het besluit worden meegenomen.
Het zwembad is niet de enige voorziening waarover na wordt gedacht. Het sluiten van een of meerdere sporthallen behoort ook tot de opties.
Aanwezigen bij het luiden van de noodklok ter behoud van het zwembad in Finsterwolde
Aanwezigen bij het luiden van de noodklok ter behoud van het zwembad in Finsterwolde © Elwin Baas/RTV Noord

Sportliefhebbers spreken raad toe

Het belooft een volle avond te worden. Vijftien mensen gaan de raadsleden toespreken. Van actievoerders tot zwemliefhebbers en van sporthalgebruikers tot een woordvoerder namens alle voetbalclubs in de gemeente. Bij allen leeft de gedachte: als er een moment is om in te spreken, is dat vandaag.
Vervolgens is het aan de raadsleden om voor zichzelf te bepalen waar wel en waar niet op bezuinigd kan worden. Het is de bedoeling dat die knoop eind deze maand wordt doorgehakt.
Omdat de gemeente rekent op veel aanwezigen, is gezorgd voor extra capaciteit. Mocht in de raadszaal te weinig plek zijn, dan kunnen aanwezigen in de naastgelegen Harbour JazzClub de vergadering meeluisteren en kijken.
Kijk hier het gesprek in Noord Vandaag terug:
De noodklok wordt geluid in Finsterwolde: zwembad moet open blijven