'Shell en ExxonMobil willen onderdelen NAM verkopen voor 1 miljard euro' (update)

Een gaskraan in Kolham
Een gaskraan in Kolham © ANP
Shell en ExxonMobil hebben onderdelen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) officieel in de verkoop gezet. Het gaat alleen om de kleine olie- en gasvelden. Het Groningenveld en de ondergrondse opslagen in Norg en Grijpskerk worden buiten de verkoop gehouden.
Dat meldt persbureau Reuters dinsdag. De verkoop moet de energiebedrijven een bedrag van 1 miljard euro opleveren.
Shell kondigde vorig jaar al aan op zoek te gaan naar een koper voor de kleine olie- en gasvelden. Daarvoor zijn vier afzonderlijke bv's opgericht.

Kansen door hoge gasprijs

Nu is dus het formele verkoopproces begonnen. Volgens Reuters zien de bedrijven in de gestegen energieprijzen door de spanningen met Rusland kansen om geïnteresseerde kopers te trekken. Dat zou blijken uit geheime documentatie en bronnen in de industrie.

Verkoop kleine olie- en gasvelden

De NAM is voor de helft eigendom van het Britse Shell en voor de helft van het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil. Het hoofdkantoor van de NAM bevindt zich in Assen. Eind vorig jaar maakte de NAM bekend kleine olie- en gasvelden te verkopen. Daardoor blijven alleen het Groningenveld en de ondergrondse opslag in Norg en Grijpskerk eigendom van de NAM.
Woordvoerder Hein Dek bevestigt dinsdag dat dit nog steeds het plan is. 'Het Groningenveld en de ondergrondse opslagen in Norg en Grijpskerk vormen geen onderdeel van de herstructurering en blijven integraal onderdeel van NAM BV.'

Nederland heeft geen prioriteit meer

Omdat ook het Groningenveld sluit, heeft olie- en gaswinning in Nederland niet langer de prioriteit van aandeelhouders Shell en ExxonMobil. Dat zorgt ervoor dat de NAM minder kan investeren in olie en gas, zei NAM-directeur Johan Atema destijds.
'We hebben de afgelopen jaren ontzettend hard gewerkt om ons aan te passen aan de nieuwe situatie. Maar de ruimte om te investeren in kleine velden is op dit moment beperkt bij NAM.'

Groeiende kritiek op gaswinning

De NAM wint al sinds 1963 aardgas in Groningen. In de beginjaren werd geprobeerd om zo veel mogelijk gas uit de grond te halen. Aan het begin van deze eeuw groeide de kritiek vanwege de aardbevingen in Groningen. De regering besloot uiteindelijk de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen en het Groningenveld te sluiten.
Door de gascrisis en oorlog in Oekraïne heeft het kabinet het openhouden van het gasveld nooit helemaal uitgesloten, maar altijd benadrukt dat dit een allerlaatste redmiddel is.
Update: Het bericht is aangevuld met informatie dat het gaat om losse onderdelen van de NAM.