Zorgen bij Boer & Burger Partij over aanhoudende branden in Hoogezand

Overblijfselen van de schuur van de familie Piebes uit Hoogezand
Overblijfselen van de schuur van de familie Piebes uit Hoogezand © Jeroen Willems/RTV Noord
De Boer & Burger Partij Midden-Groningen maakt zich zorgen over de aanhoudende branden in de wijk Gorecht in Hoogezand. Nadat een paar weken geleden camera's zijn geplaatst in de Groen van Prinstererstraat lijken er juist op andere plekken in de wijk brandjes te worden gesticht. De BBP heeft daarom vragen gesteld aan het college van B & W van de gemeente Midden-Groningen.
Jurrines en Dina Piebes wonen iets verderop in de wijk en kunnen sinds dit weekend meepraten over de branden. Afgelopen vrijdag, iets na middernacht, stond hun schuurtje achter het huis opeens in lichterlaaie. De ramen aan de achterkant van de woning zijn door de hitte kapot geknapt en ook de deur is door de hitte verwoest.
Wijk Gorecht in Hoogezand continue opgeschrikt door brandjes
'Wij lagen net op bed en zijn flink geschrokken. De vlammen waren wel acht of negen meter hoog. Je denkt altijd dat zoiets bij een ander gebeurt maar nu waren wij aan de beurt', zegt Jurrines Piebes.
Piebes mag graag naar oude muziek luisteren en had in het schuurtje zijn omvangrijke vinylcollectie liggen. Daar is niks meer van over. Met een zuur gezicht kijkt hij naar de puinhoop in zijn tuin.
'Ja, die platen ben ik kwijt. Dat is wel heel erg jammer. De verzekering is vandaag geweest en we zullen wel zien hoe het nu verder gaat.'

'Ik ben bang dat het een keer helemaal mis gaat'

Het schuurbrandje bij de familie Piebes staat niet op zich, want ook op andere plekken in de wijk zijn vergelijkbare brandjes geweest. Aan het begin van de zomer gebeurde dit vooral aan de Groen van Prinstererstraat, waar veel huizen leegstaan, maar sinds daar camera's zijn geplaatst lijkt het juist op andere plekken te gebeuren.
Raadslid Sharon Brinkkemper van de Boer & Burger Partij Midden-Groningen woont in de buurt van de wijk en heeft vragen gesteld aan het college over de aanhoudende branden.
'Ik ben heel erg bang dat het een keer helemaal mis gaat. Dat het overslaat naar een woning en er gewonden vallen. Dat je schuurtje in de brand vliegt is al erg, maar dat je gewond raakt of nog erger is echt verschrikkelijk', zegt Brinkkemper.

Elke avond politie in de wijk?

Brinkkemper vindt dat er eigenlijk elke avond politie in de wijk aanwezig moet zijn, maar weet ook dat de capaciteit bij de politie op dit moment niet optimaal is.
'Misschien dat er een burgerwacht in het leven kan worden geroepen of dat ook hier camera's worden geplaatst. Ik zou wel iets van mijn privacy in willen leveren voor een veiliger buurt', zegt Brinkkemper.
De gemeente Midden-Groningen is de laatste weken al druk bezig in de wijk om het puin, dat regelmatig in de buurt van leegstaande huizen wordt gedumpt, op te ruimen. De gemeente wil op dit moment niet in gaan op de vragen die door de BBP zijn gesteld, maar laat wel weten de problemen in de wijk serieus op te pakken.