Theaterstuk over executie zestien Marumers in 1943: nabestaanden denken mee over script

In mei volgend jaar wordt in Trimunt een theaterstuk gespeeld over de executie van zestien inwoners van Marum tijdens de Tweede Wereldoorlog. De slachtpartij op 3 mei 1943 was een represaille voor een sabotageactie tijdens de April-meistaking.
De Duitsers pakten willekeurige bewoners van de Haarsterweg op en brachten ze naar Trimunt waar ze werden doodgeschoten.
Het is een tragische gebeurtenis die nog steeds veel emoties losmaakt
Kim Oosterhoff - Stichting Podium

Openluchtvoorstelling

Deze schokkende gebeurtenis is voor Stichting Podium aanleiding om op de plek van de executie een openluchtvoorstelling te spelen.
Theatermaker Kim Oosterhoff van Stichting Podium komt van oorsprong uit Marum. ‘Het is een tragische gebeurtenis, die nog steeds veel emoties losmaakt. Op de basisschool in Marum werd er veel aandacht aan besteed en zo zijn we ook met de opa van een vriendin van mij op de plek van de executie geweest en hebben er veel verhalen over gehoord.’
Theatermaker Kim Oosterhoff
Theatermaker Kim Oosterhoff © Jan Been/RTV Noord

Nabestaanden omhelzen project

Nico van der Wijk neemt het script voor zijn rekening. Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp is dat uitgebreid besproken met nabestaanden en deskundigen.
Oosterhoff: ‘Een voorstelling over zo’n schokkend thema kun je alleen maar maken met mensen die er alles over weten. We hebben een aantal bijeenkomsten gehad waarbij zij met ons meedachten over de tekst en de vorm van de voorstelling. Ze hebben ons project omhelsd en daar zijn we heel blij mee.’

Beladen plek

De voorstelling wordt gespeeld om exact dezelfde plek waar het drama zich destijds voltrok. Op 3 mei volgend jaar is het precies 80 jaar geleden dat de moordpartij plaatsvond.
Oosterhoff: ‘Wij willen dat ingrijpende verhaal juist spelen op de plek spelen waar het is gebeurd. We realiseren ons dat dat een beladen plek is, maar dit is de enige plek waar deze voorstelling tot zijn recht komt.’

Meespelen

Het stuk wordt zes tot acht keer gespeeld. De première is op 3 mei 2023. De voorstelling wordt dan gespeeld voor nabestaanden en andere betrokkenen. Verder wil Stichting Podium twee voorstellingen spelen voor scholieren uit het voortgezet onderwijs.
De theatermakers zoeken nog (veel) mannen, vrouwen, jongens en meisjes die willen meespelen. Iedereen kan zich aanmelden. Theaterervaring is niet vereist. Op zaterdag 8 oktober is er een auditie.