GBB over nieuwe minimale vergoeding bevingsschade: 'Dit is een lokkertje'

Bevingsschade
Bevingsschade © Jos Schuurman/FPS
'Lukraak uitdelen van geld' en een 'lokkertje'. De Groninger Bodem Beweging (GBB) oordeelt hard over een nieuwe schaderegeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).
Vanaf volgend jaar wordt de minimale schadevergoeding voor bevingsschade 5000 euro. Ook lagere en al uitgekeerde schadevergoedingen worden aangevuld tot dat bedrag. Daarmee wil het IMG de ongelijkheid in het gebied verkleinen. Er komen zo'n 40.000 mensen voor in aanmerking.
Dit betekent dat je nooit meer eventuele nieuwe schades op hetzelfde adres kunt melden
Merel Jonkheid van de Groninger Bodem Beweging

De nadelen

De GBB waarschuwt mensen voor de nadelen van de regeling. 'Gedupeerden, doorgaans geen schadedeskundigen, moeten vooraf goed kunnen inschatten of de schade voor maximaal 5000 euro kan worden gerepareerd.' Bovendien teken je met de regeling voor een finale kwijting. Merel Jonkheid van de GBB: 'Ik snap dat veel mensen voor dat geld kiezen; het is mooi meegenomen. Maar door het aannemen van die vaste vergoeding kunnen ze op dat adres geen melding meer doen van schade, tenzij er een zware beving plaatsvindt. Maak er daarom alleen gebruik van als je zeker weet dat de schade met vijfduizend euro te repareren is en je er zeker van bent dat er nooit meer bevingen bij jou in de buurt zullen voorkomen!'
Bekijk de video:
IMG over de nieuwe, minimale vergoeding voor bevingsschade
Alleen bij een beving met een bepaalde sterkte en grondversnelling komen bewoners opnieuw in aanmerking voor een nieuwe vergoeding. Dat gebeurde tot nu toe alleen bij de zwaarste beving van Groningen, die van Huizinge en dan alleen in een cirkel van slechts zeven kilometer rond de plek van de beving, aldus de GBB.

Lukraak uitdelen

De Groninger Bodem Beweging stoort zich bovendien aan het 'lukraak uitdelen van geld'. 'Het is de taak van het IMG om recht te doen aan Groningers die schade hebben. Er liggen nog bijna 10.000 schadedossiers die ouder zijn dan een half jaar en die niet zijn afgehandeld. Deze groep gedupeerden wacht nog altijd op een vergoeding.'