Pekelder krijgt voorwaardelijke celstraf voor digitale ontucht met tienermeisjes

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Voor online ontucht en kinderpornobezit is een 54-jarige man uit Nieuwe Pekela veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van acht maanden. Vanwege de ouderdom van de zaak hoeft de man niet de gevangenis in. Wel moet de man zo snel mogelijk beginnen met een behandeling.
Het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van zes maanden geëist, waarvan vier voorwaardelijk.

Deed zich voor als zijn zoon

De zaak kwam in juni 2019 aan het licht, toen de moeder van een twaalfjarig meisje de telefoon van haar dochter controleerde. Ze stuitte op opmerkelijk chatverkeer tussen haar dochter en een zestienjarige jongen. De moeder nam het gesprek over en vond via de achternaam een adres in Nieuwe Pekela.
Daar bleek dat de jongen van zestien eigenlijk een man van (toen) 51 jaar was. Hij deed zich online voor als zijn zoon. De ouders deden aangifte tegen de man. De rechter nam het de man kwalijk dat hij zeer berekenend te werk was gegaan. Tijdens een eerdere zitting gaf de man aan dat zijn zoon hem, sinds de kwalijke zaak aan het licht kwam, ontweek.

In behandeling

De rechter hield bij de uitspraak rekening met het feit dat de man na zijn aanhouding, inmiddels drie jaar geleden, niet opnieuw de fout in is gegaan. Bij de man is een seksuele stoornis geconstateerd. Eerdere behandelingen slaagden niet, maar de man wil nu dolgraag in behandeling. De rechter vindt dat hij zo snel mogelijk moet beginnen.