Onderzoek naar bijna-botsing tussen lesvliegtuigen boven Glimmen

Een lesvliegtuig op vliegveld Eelde
Een lesvliegtuig op vliegveld Eelde © Andries Ophof/RTV Drenthe
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar een bijna-botsing tussen twee lesvliegtuigen in de lucht boven Glimmen in maart 2021.
Uit het kwartaaloverzicht van de Onderzoeksraad blijkt dat vier toestellen van een vliegschool trainingsvluchten uitvoerden in het luchtruim rondom Groningen Airport Eelde. De toestellen waren bezig met het oefenen van nachtvluchten op zicht, oftewel zonder de hulp van instrumenten. De piloten werden bijgestaan door de luchtverkeersleiding.

Te dicht op elkaar

Tijdens één van de manoeuvres is een piloot het zicht op de andere toestellen kwijtgeraakt. Hij kreeg van de luchtverkeersleiding te horen dat er achter een ander toestel aan gevlogen moest worden. De piloot heeft zich daarbij volgens de Onderzoeksraad vergist en is achter het verkeerde toestel aan gevlogen. Daardoor kwam hij te dicht bij een ander vliegtuig in de buurt.
Door ingrijpen van de verkeersleiding kon een botsing in de lucht worden voorkomen.

Voorwaarden aanscherpen

De Onderzoeksraad heeft geadviseerd de voorwaarden voor nachtvluchten op zicht aan te scherpen, om zo de kans op ongelukken te verkleinen.