Molen in Noordbroek toe aan groot onderhoud: hoop gevestigd op hoofdprijs van 75.000 euro

Molen De Noordstar
Molen De Noordstar © Molenstichting Noord- en Oost-Groningen
Molen De Noordstar in Noordbroek is een van de vier Nederlandse molens die kans maken om 75.000 euro binnen te halen voor een opknapbeurt. Volgens de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is herstel hard nodig.
De wieken en het dak van De Noordstar zijn aan vervanging toe, vertelt voorzitter Reint Huizenga.
'Je kunt er nu voorzichtig mee draaien, maar niet te hard, want anders breken de wieken af. Dat gebeurde ook bij De Dellen en dat was een ramp', blikt hij terug op zo'n twee jaar geleden, toen de molen bij Nieuw-Scheemda zijn roeden verloor.
Om die kapotte molen te herstellen, werd De Dellen genomineerd voor de VriendenLoterij Molenprijs. Met een tweede plek werd net naast de winst gegrepen, maar voor De Noordstar mikt de Groningse Molenstichting opnieuw op 75.000 euro voor een grondige renovatiebeurt.
Molen De Noordstar
Molen De Noordstar © RTV Noord\Tanja Tuinstra

Uiteindelijk twee ton nodig

Dat bedrag is overigens niet genoeg om De Noordstar volledig in ere te herstellen. In totaal is er 200.000 euro nodig, schat Huizenga in. 'Maar die 75.000 biedt een hele goede ingang om de rest van het geld binnen te krijgen via subsidies vanuit provincie en gemeenten.'
Op de hoofdprijs durft Huizenga niet te rekenen, maar hoop koestert hij zeker. 'We doen ons best.' Zo worden er flyers uitgedeeld aan bezoekers, om de campagne voor De Noordstar op gang te brengen.
Naast De Noordstar maken molens in Hellouw (Gelderland), Vianen (Utrecht) en Oudegein (Utrecht) kans op de Vriendenloterij-prijs. Stemmen kan tot 2 oktober op de website van de Molenprijs.