Burgemeester sluit pand Kiel-Windeweer waar drugslab en overleden man werden gevonden

Mannen in witte pakken doen onderzoek in Kiel-Windeweer
Mannen in witte pakken doen onderzoek in Kiel-Windeweer © Steven Radersma/RTV Noord
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen heeft het pand in Kiel-Windeweer gesloten, waar onlangs een drugslab en een stoffelijk overschot werden gevonden. Het gaat om een spoedsluiting van twee weken, met ingang van afgelopen maandag. Hoogendoorn besluit binnenkort op grond van alle informatie of een sluiting voor zes maanden nodig is.
Op het adres aan de Nieuwe Compagnie werd op zondag 21 augustus een drugslaboratorium ontdekt, inclusief een grote hoeveelheid drugs, drugsafval en chemicaliën om drugs te maken. Een dag later werd op het terrein bovendien het ontzielde lichaam van de Limburger Tess Abels (38) gevonden.

Spoedsluiting voor de veiligheid

'Omdat er sprake lijkt van zeer ernstige strafbare feiten heb ik tot deze spoedsluiting besloten in de verwachting dat dit de leefbaarheid en veiligheid in de omgeving ten goede komt', stelt Hoogendoorn.
'Ook vanuit mijn verantwoordelijkheid voor de openbare orde, de leefbaarheid en de volksgezondheid in Midden-Groningen treed ik hard op tegen zulke misstanden. Dit is buitengewoon schokkend.'

Twee verdachten opgepakt

De burgemeester kan op grond van de wet panden sluiten waarbij vermoedelijk sprake is van druggerelateerde misdrijven. Het gemeentelijk drugsbeleid staat los van strafrechtelijke vervolging van verdachten. Het Openbaar Ministerie neemt daarover een beslissing.
Vanwege de vondst van het drugslab werden een 68-jarige man en een 65-jarige vrouw opgepakt. De man zit nog in voorlopige hechtenis, de vrouw is inmiddels vrijgelaten, maar blijft volgens het Openbaar Ministerie wel verdachte.