Raad kritisch op verdeling Hogelandster portemonnee: 'Meer aandacht voor financiële situatie inwoners'

De gemeenteraad van Het Hogeland
De gemeenteraad van Het Hogeland © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Meerdere partijen in de gemeenteraad van Het Hogeland vinden dat het college meer aandacht moet hebben voor actuele en essentiële onderwerpen zoals de energiearmoede en de hoge inflatie waardoor mensen pijn in de portemonnee voelen.
Woensdagavond is de kadernota besproken, daarin omschrijft het college de financiële kaders voor de aankomende tijd.
Het CDA vindt dat er meer gedaan moet worden om de mensen die het financieel zwaar krijgen tegemoet te komen. 'Je dient als gemeente naast je inwoners te staan en hier aandacht voor te hebben. Een gemiste kans', vindt CDA-fractievoorzitter Kor Berghuis. 'De menselijke maat ontbreekt in deze kadernota, hoe gaan we met z’n allen de gigantische problemen die er op dit moment zijn samen met onze inwoners en bedrijven oppakken?'

Stroppenpost

'De inwoners krijgen het flink voor hun kiezen', zegt fractievoorzitter Linda Visser namens Lokaal Sociaal. 'De gemeente moet er zijn voor de inwoners, als het rijk te laat over de brug komt met middelen moeten we de prioriteit geven, met onze eigen middelen, om inwoners in acute nood te ondersteunen.'
‘Omdat we zeer veel negatieve ontwikkelingen op onze inwoners af zien komen lijkt het ons raadzaam om een soort stroppenpost te maken waarmee we hen kunnen helpen’, zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Bernd de Jong.
Ook de fractie van de PvdA vraagt het college om op korte termijn te kijken of er een extra tegemoetkoming voor de minima kan komen en om te onderzoeken welke mogelijkheden er verder zijn om deze steeds groter wordende groep financieel te ondersteunen.
De VVD wil vooral dat er meer middelen gaan naar de gemeentelijke communicatie over de schuldhulpregelingen die er zijn. Ook vraagt de partij zich af, of de gemeente de mensen die in de problemen dreigen te komen tijdig kan bereiken om ze te helpen.

'Extra regelingen komen er'

Het college laat weten dat ze al bezig waren met extra regelingen voor Hogelandsters die in financiële nood komen. ‘De realiteit is dat we van crisis naar crisis gaan. Wat onze inwoners raakt zijn de enorme stijgende kosten', laat wethouder Mariëtte de Visser
Het college heeft eerder deze week besloten om de energietoeslag van 800 euro voor inwoners met een lager inkomen aan te vullen met 500 euro. Het bedrag is verhoogd door het Rijk. Ook heeft het college besloten de regels aan te passen waardoor er nu meer huishoudens voor in aanmerking komen. Het gaat om studenten die een zelfstandige woonruimte bewonen en om inwoners met een zelfstandige woonruimte zonder energiecontract die een all-in tarief betalen.

Raad én college willen meer

Maar net zoals de raad vindt ook het college dat er meer gedaan moet worden. 'Daarom wenden wij potjes aan om met meer regelingen te komen. Zoals het uitdelen van vouchers voor minima die daardoor hun huizen beter kunnen isoleren of ook hun energie slurpende witgoed kunnen vervangen', vertelt De Visser. Daarnaast wordt er samen met de raad gekeken of er extra geld beschikbaar gesteld kan worden voor nog meer regelingen.
Ook gaat er gekeken worden naar extra regelingen voor dorpshuizen, jeugdsozen en zwembaden die met een hoge energierekening te maken krijgen.
Verder hoopt het college dat er vanuit Den Haag nog meer geld komt. ‘Wat ik bij alle partijen merk is dat er zorgen zijn, die delen wij’, zegt wethouder Eltjo Dijkhuis (GemeenteBelangen). ‘We gaan ervan uit dat er vanuit het Rijk een ruimhartige regeling komt voor mensen die moeite hebben hun rekeningen te betalen. We hopen dat daar tijdens Prinsjesdag duidelijkheid over komt.'
Als het Rijk niet met nog meer regelingen komt dan wil de raad samen met het college kijken of er op een andere manier meer gedaan kan worden voor mensen die niet meer rond kunnen komen.