Drugsgebruik Stad vergelijkbaar met Amsterdam en Rotterdam

Een gebruiker is aan het snuiven
Een gebruiker is aan het snuiven © ANP
Het drugsgebruik in de stad Groningen is vergelijkbaar met dat in andere grote gemeenten als Amsterdam en Rotterdam. Dat blijkt uit een rapport dat is geschreven in opdracht van de gemeente Groningen. Vooral cocaïne en cannabis wordt relatief veel gebruikt in Stad.
Afgelopen maart heeft rioolwateronderzoeksbureau KWR een week lang onderzoek gedaan naar resten van drugs in de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde. Daar komt vrijwel al het rioolwater uit Groningen in terecht. De meting werd gehouden in een week waarin er geen grote festivals of concerten plaatsvinden, zegt wethouder Manouska Molema (GroenLinks).

Veel partydrugs

Naast cocaïne en cannabis zijn ook resten van drugs als 3-MMC en 4-MMC relatief veel gevonden in het Groningse rioolwater. De hoeveelheid amfetamine (speed) en MDMA (xtc) die is gevonden, is vergelijkbaar met die in andere steden.
De uitkomsten van het onderzoek zijn, behalve met Amsterdam en Rotterdam, ook vergeleken met metingen in Utrecht, Eindhoven, Zwolle en Noordwijk. In laatstgenoemde gemeenten is de meting in dezelfde periode uitgevoerd, in de vier grootste gemeenten werd dat in maart 2021 gedaan. Toen golden er in Nederland nog veel meer coronamaatregelen, wat invloed kan hebben gehad op het drugsgebruik.

Geschrokken

Wethouder Manouska Molema (GroenLinks) zegt dat het college van burgemeester en wethouders collectief geschrokken is van de uitkomsten van het onderzoek. 'Het is echt een heel zorgelijke ontwikkeling', stelt ze.
Wethouder Manouska Molema (GroenLinks)
Wethouder Manouska Molema (GroenLinks) © Gemeente Groningen
'Uit het onderzoek blijkt dat sommige drugs de hele week door, en andere drugs vooral 's weekends gebruikt worden', zegt Molema. 'Het draagt niet bij aan het geven van gelijke kansen en de mogelijkheid om mensen hun talenten maximaal te laten benutten. En het draagt natuurlijk helemaal niet bij aan een gezonde levensstijl, wat we als gemeente graag willen.'

Maatregelen

In een vervolgonderzoek wil de gemeente uitzoeken hoe ze het drugsgebruik kan indammen. 'We willen daarvoor gebruikmaken van zowel preventieve als repressieve maatregelen', zegt Molema. 'In het vervolgonderzoek willen we ontdekken wat daar de beste manieren voor zijn. Daarvoor willen we samenwerken met het Trimbos Instituut en Verslavingszorg Noord Nederland.'

Bevestiging eerder rapport

De gemeente ziet de uitkomsten van het drugsrapport als de bevestiging van een eerder rapport over ondermijnende criminaliteit. 'Groningen heeft misschien wel heel lang gedacht een provinciestad te zijn zonder dit soort problemen, maar die problemen spelen hier wel degelijk', is de conclusie van de gemeente.
Dat het verhandelen van drugs in Groningen kan lonen, blijkt ook uit het rapport. Daarin staat dat de geschatte gemiddelde omvang van de Groningse cocaïnemarkt bijna 50.000 euro per dag is. Bij MDMA is dat ruim 3.500 euro, en bij cannabis ruim 95.000 euro.