Groningse herontdekt Geheim Landgoed Gerard Reve

GRONINGEN / VESC - De Groningse fotografe en neerlandica Astrid Mellema ontdekte onlangs in Frankrijk het Geheime Landgoed van Gerard Reve. De ongerepte staat van het huis en de persoonlijke spullen van Reve die er zich nog in bevinden blijkt verbazingwekkend.
Gerard Reve, één van de grootste na-oorlogse Nederlandse schrijvers, bezat twee huizen in Frankrijk. Eén huis in het dorp Le Poët-Laval, het andere verstopt in de bergen nabij Vesc, in het Zuid-Franse departement Drôme.
Zelf noemde Gerard Reve dit huis het "Geheime Landgoed". Veel bekender was, en is, zijn andere huis in het plaatsje Le Poët-Laval. In zijn welhaast Spartaans ingerichte huizen in Frankrijk wilde hij ongestoord werken; hij schreef er tientallen werken. Slechts af en toe ontving hij er vrienden.
De in 2006 gestorven schrijver wordt samen met W.F. Hermans en Harry Mulisch gerekend tot de Grote Drie van de Nederlandse naoorlogse literatuur. In het onlangs verschenen tweede deel van de biografie van Reve komt zijn tijd in het Geheime Landgoed uitgebreid aan bod.