Gedeputeerde Hamster wil door en trekt de kar bij de ChristenUnie

Johan Hamster
Johan Hamster © Jan Buwalda
Johan Hamster is de lijsttrekker voor de ChristenUnie bij de komende Statenverkiezingen. De huidige gedeputeerde en opvolger van Henk Staghouwer hoopt zijn bestuurswerk een vervolg te geven.
Hamster is geen onbekende in de Groninger politiek. Hij was elf jaar wethouder in Stadskanaal, groeide daar uit tot het bestuurlijk gezicht van Stadskanaal en werd voor zijn inzet voor de noodlijdende gemeente beloond met de titel Beste Bestuurder van 2020 in het blad Binnenlands Bestuur. De voormalig inwoner van Stadskanaal profileerde zich door voortdurend aandacht te vragen voor de lastige financiële positie van Stadskanaal en door zijn inzet voor werkvoorzieningsschap Wedeka.

Opvolger Staghouwer

Toen eind vorig jaar bekend werd dat Henk Staghouwer minister van Landbouw zou worden, schoof Hamster door naar de functie van gedeputeerde van onder meer natuur en landbouw en de versterkingsoperatie in het bevingsgebied. Staghouwer legde overigens eerder deze week zijn functie als minister neer.
Huidig fractievoorzitter Fredric Geijtenbeek is de nummer twee op de lijst en huidig Statenlid Margriet Donker is nummer drie. De ChristenUnie heeft momenteel vier zetels in Provinciale Staten.

Duidelijkheid bij andere partijen

Niet alleen de ChristenUnie heeft nu duidelijk wie de lijsttrekker is. Het CDA maakte eerder bekend dat Robert de Wit de partij bij de Statenverkiezingen van volgend jaar wil gaan leiden. Bij die partij ontstond enkele jaren geleden onrust doordat Patrick Brouns als gedeputeerde opstapte omdat hij worstelde met een alcoholprobleem. IJzebrand Rijzebol werd ingevlogen als tussenpaus en De Wit wil de partij in Groningen met nieuw elan gaan leiden.
Bij D66 is Sander Claassen tot lijsttrekker verkozen, nadat gedeputeerde Fleur Gräper eerder te kennen gaf na acht jaar op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging.