NS-treinen en deel bussen rijden vrijdag niet; treinen Arriva rijden wel

Treinen ter illustratie
Treinen ter illustratie © ProNews
De NS laat vrijdag nergens in Nederland treinen rijden. De regionale stakingen in West en Noordwest-Nederland brengen te veel gevolgen met zich mee, waardoor een 'verantwoorde, betrouwbare en veilige' dienstregeling rijden niet mogelijk is, meldt de spoorwegvervoerder.
Ook een deel van de Qbuzz-chauffeurs in Groningen en Drenthe legt het werk neer. De treinen van Arriva rijden vrijdag wel.

Betere arbeidsvoorwaarden

Medewerkers van de NS staken voor betere voorwaarden in de nieuwe cao. Dinsdag deed het NS-bestuur een voorstel om het gesprek hierover te hervatten.
De spoorvakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV hebben dat voorstel geaccepteerd, maar zetten de staking door. 'NS is teleurgesteld dat de vakbonden ondanks deze handreiking toch besluiten de staking door te zetten.'
'NS vindt het buitengewoon vervelend dat reizigers opnieuw zoveel last hebben van de impact van de acties', zo staat in een statement op de website.

Meer acties volgen

Ook voor dinsdag 13 en donderdag 15 september hebben de vakbonden acties aangekondigd. Daardoor rijden op 13 september sowieso geen NS-treinen, omdat de staking dan in Noord-Nederland plaatsvindt. Mogelijk hebben de overige stakingsdagen ook impact op de dienstregeling in de rest van Nederland. 'Ook voor deze dagen verwachten we dat de regionale stakingen grote impact zullen hebben op het NS treinverkeer in heel Nederland', laat de NS weten.