Kamerverhuurder in Groningen is het niet eens met gemeentelijke dwangsom

'De gemeente wilde zelf niet nog meer studentenkamers'
'De gemeente wilde zelf niet nog meer studentenkamers' © RTV Noord
Kamerverhuurder Hans Keulen vindt het geen stijl dat de gemeente Groningen per se een dwangsom van 15.000 euro wilde incasseren voor iets, waarvoor hij later alsnog een vergunning heeft gekregen. Keulen stapte om die reden in hoger beroep naar de Raad van State, die zich woensdag over de zaak boog.
Tijdens de zitting bleek dat de rechtbank de dwangsom al had gehalveerd naar 7.500 euro. Keulen vindt dat nog steeds te veel en wil de hele dwangsom van tafel.

Zelfstandig of onzelfstandig?

Hij is eigenaar van een groot pand aan de Nieuwe Ebbingestraat. Op de begane grond zit een restaurant en daarboven woningen: 27 zelfstandige woningen om precies te zijn.
Keulen kan er met de pet niet bij dat hij een dwangsom moet betalen, juist omdat hij in 2019 bezig was de onzelfstandige kamers tot zelfstandige woningen om te bouwen, zoals de gemeente wilde. Probleem was dat hij op dat moment alleen een bouwomgevingsvergunning voor 28 onzelfstandige woningen had.
De gemeente wilde zelf niet nog meer studentenkamers en had liever zelfstandige woningen
Kamerverhuurder Hans Keulen

Bureaucratisch

'Maar ik was al met de gemeente in onderhandeling over het wijzigen van de vergunning. Want de gemeente wilde zelf niet nog meer studentenkamers en had liever zelfstandige woningen. Dus ik ging alvast aan de slag. Ik dacht ook dat er inmiddels een gewijzigde vergunning voor zelfstandige woningen lag. Alleen toen de bouwinspecteur kwam, zag ze dat ik te veel wc’s had opgehangen. Dat betekende zelfstandige woningen, terwijl de oude vergunning nog van onzelfstandige uit ging.'
'Hoewel ik al met gemeenteambtenaren had overlegd, legde de inspecteur de overtreding vast. En dus kreeg ik een dwangsom van 15.000 euro. Dat vind ik buitengewoon oneerlijk. Als ik iets verkeerd doe, dan sta ik ervoor en betaal ik. Maar in dit geval heb ik precies gedaan wat de gemeente wilde', aldus de kamerverhuurder. 'Maar omdat de gemeente achter die bureaucratische inspecteur ging staan, ging het mis. Als het een praktisch ingestelde inspecteur was geweest, was het geen grote puinhoop geworden', aldus Keulen tegen de Raad van State.

Iedereen blij?

Volgens de gemeentewoordvoerder staat vast dat Keulen in 2019 niet volgens de geldige vergunning heeft verbouwd en dat hij daarom een dwangsom heeft gekregen. Overigens legt het gemeentebestuur van Groningen zich neer bij de halvering van de dwangsom door de lagere rechtbank, omdat het zich er ook wel van bewust is dat het allemaal een beetje rommelig is verlopen. Maar de dwangsom helemaal intrekken wil Groningen niet.
Keulen vindt dat heel vreemd: 'Iedereen is nu blij: de bewoners van de zelfstandige woningen zijn tevreden, de gemeente is tevreden en toch wil ze die dwangsom innen.'
Staatsraad en rechter Eric Helder zei nog eens goed te zullen bekijken of de gemeente alsnog die 7.500 euro mag invorderen bij Keulen.