Boer met emissiearme stal: 'Waar doen we het nog voor?'

Boer Thijs Neutel op zijn erf
Boer Thijs Neutel op zijn erf © RTV Noord/Steven Radersma
Boeren worden opnieuw in onzekerheid gebracht nu de Raad van State een streep heeft gezet door de natuurvergunning van veehouders met zogeheten emissiearme stallen.
Dat zegt Thijs Neutel, een melkveehouder uit Saaksum. Hij houdt 180 koeien in meerdere stallen, waarvan één een emissiearme vloer heeft. Daarvoor trok hij 50.000 tot 60.000 euro extra uit.
Uitspraak Raad van State zorgt voor 'nieuwe klap' bij boeren met emissiearme vloer
Dat de spelregels voor het runnen van zijn bedrijf keer op keer veranderen, frustreert hem. 'Ik weet niet meer waar ik vanuit moet gaan. Dit maakt het onmogelijk om te ondernemen, waardoor mijn bedrijf stilstaat. Terwijl ik juist aan de slag wil om de stikstof- en CO2-uitstoot te verminderen.'

Werking emissiearme stallen

Innovatie-technieken van een emissiearme stal zorgen ervoor dat poep en urine van de dieren niet vermengen, waardoor minder ammoniak en uiteindelijk stikstofuitstoot ontstaat, zo is de theorie. Volgens milieuorganisaties klopt dit van geen kant. Zij stapten naar de rechter, kregen gelijk, maar omdat provincies die besluiten weer aanvochten, belandde de zaak bij de Raad van State.
De emissiearme vloer in de stal van Neutel
De emissiearme vloer in de stal van Neutel © RTV Noord/Steven Radersma
De hoogste bestuursrechter bepaalde woensdag in een zaak van drie veehouders - met emissiearme stallen - dat hun natuurvergunning niet meer op orde is. 'Uit twee wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de stikstofuitstoot uit emissiearme stallen waarschijnlijk hoger is dan waarvan in de regelgeving wordt uitgegaan', zegt de Raad.

Onzekerheid

Een hard gelag voor Neutel en zijn collega-melkveehouders, die juist de portemonnee moesten trekken om hun stallen om te bouwen tot 'emissiearm'. 'Soms zakt de moed je in de schoenen. Dan denk ik: waar doen we het nog voor? Mogen we nog boer zijn in Nederland, of is dit de zoveelste aanwijzing in de richting van: stop er maar mee?'
Neutels emissiearme vloer blijft voorlopig liggen, maar de onzekerheid over zijn voortbestaan als boer heeft vandaag opnieuw een deuk opgelopen. 'Het staat weer ter discussie', betreurt hij zijn ongewisse toekomst.