Gemeente wil af van ‘rotte kies’ in centrum van Winschoten

Het vervallen appartementencomplex
Het vervallen appartementencomplex © Marco Grimmon/RTV Noord
Hekken met prikkeldraad, dichtgespijkerde panden en ingegooide ruiten. Nee, een visitekaartje voor Winschoten is de ‘Blaauwlocatie’ zeker niet. De gemeente is daarom samen met de eigenaar van het terrein in gesprek om te komen tot een oplossing.
‘Dit oplossen is voor ons een absoluut speerpunt’, laat wethouder Erich Wünker weten.

Blaauwlocatie

De zogenaamde ‘Blaauwlocatie’ ligt pal tegenover het voormalige St. Lucasziekenhuis. Het is voor veel Winschoters een doorn in het oog.
Dat terwijl het appartementencomplex op het terrein vroeger bewoond werd en de panden onderdak boden aan onder andere een fietsen- en beddenzaak. De slogan ‘Grote merken kleine prijzen’ is nog steeds zichtbaar, net zoals ‘Rijwielen nieuw-gebruikt’.
De voormalige beddenzaak is dichtgespijkerd
De voormalige beddenzaak is dichtgespijkerd © Marco Grimmon/RTV Noord

Veelbelovende plannen

Maar het terrein is volledig verpauperd. In 2017 sommeerde de gemeente de eigenaar van het terrein om dat op te ruimen. Vijf jaar later ligt het er hopeloos verloren bij.
Dat terwijl er vergevorderde plannen lagen voor een ‘zorgboulevard’, met onder andere een apotheek en een huisarts met daarboven meer dan vijftig appartementen. Maar mede door het verdwijnen van het ziekenhuis in Winschoten naar Scheemda, zijn die plannen nooit uitgevoerd.
Over de hekken is prikkeldraad geplaatst
Over de hekken is prikkeldraad geplaatst © Marco Grimmon/RTV Noord

Druk in gesprek

De eigenaar en de gemeente zijn al jaren met elkaar in gesprek, maar tot een oplossing is het nog niet gekomen. Wünker: ‘Ik had de stille hoop dat dat vóór de coronaperiode nog zou lukken, maar helaas lukte dat niet. En daarna is het door alles wat corona meebracht een beetje op de reservebank beland. Maar we zijn weer met elkaar in overleg.’
Hoe de oplossing in financieel opzicht gevonden moet worden, is nog de vraag. De gebouwen zouden hoe dan ook gesloopt moeten worden. Daar valt in deze staat volgens de wethouder nog weinig eer aan te behalen. Wünker noemt het ‘absoluut een speerpunt’ om de rotte kies te trekken.
Wat er voor in de plaats zou moeten komen, is nog niet duidelijk.