Politiek in de bres voor bus door Engelbert en Middelbert

Een lijnbus (ter illustratie)
Een lijnbus (ter illustratie) © FPS/Jos Schuurman
Verschillende partijen in de Groningse gemeenteraad springen in de bres voor de bus die (nu nog) door Engelbert en Middelbert rijdt. Qlink 5 stopt nu nog bij de haltes in beide dorpen, maar dat verandert mogelijk in de nabije toekomst. Tot onvrede van bewoners.
In 2023 rijdt de bus nog twee keer per uur door beide dorpen, na die tijd rijdt de bus misschien om de dorpen heen. Dat heeft te maken met bezuinigingen op het openbaar vervoer: door minder haltes aan te doen wordt tijd en dus geld bespaard.

Slecht ter been

Marina Weel, voorzitter van belangenvereniging Meerdorpen, noemde de nieuwe busroute eerder 'onwenselijk'. Mensen uit de dorpen moeten namelijk verder lopen naar de halte, en zeker voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn is dat niet de bedoeling.

Zorgen bij raadsleden

Coalitie- en oppositiepartijen in de Groningse gemeenteraad zijn het daarmee eens. D66 heeft moeite met het idee om op deze manier geld te besparen, de Partij voor het Noorden vindt dat de keuze grote gevolgen heeft voor inwoners van de dorpen.
Als oplossing voor de inwoners wordt de invoering van een buurtbus genoemd, maar de PvdA ziet daar weinig in. 'Dat lijkt ons niet voldoende', zegt raadslid Rita Pestman. Ze wil tijdens de komende raadsvergadering een motie indienen om de problemen voor de bewoners te beperken en het verleggen van de route mogelijk te voorkomen.