Grote onrust bij Aldel: personeel vreest ontmanteling aluminiumfabriek

Vrachtwagens volgeladen met aluminium vertrekken bij Aldel in Delfzijl
Vrachtwagens volgeladen met aluminium vertrekken bij Aldel in Delfzijl © Loek Mulder/RTV Noord
Eigenaar Glencore van Aldel heeft de afgelopen dagen voor tientallen miljoenen aan materialen van het bedrijfsterrein gehaald. Ook is een begin gemaakt met de ontmanteling van de vorig jaar gesloten electrolysehal. Personeel is bang dat het einde van het bedrijf in Delfzijl nabij is.
‘Dat het terrein wordt leeggehaald duidt erop dat de partijen die er geld in hebben zitten er geen toekomst meer in zien’, zegt Masja Zwart van vakbond FNV. Ze zegt zich grote zorgen te maken over het lot van Aldel. ’Het personeel heeft dit al eens eerder meegemaakt met de vorige eigenaar Klesch en dat eindigde in een faillissement.‘

Personeel is woest en overweegt actie

De signalen die vakbond FNV de afgelopen dagen kreeg vanuit het bedrijf en van werknemers zijn verontrustend, zegt Zwart. ‘Wat er nu gebeurt is niet illegaal, maar wel zorgwekkend, want het betekent dat er gewoon geld van het terrein verdwijnt.’ Het personeel, dat vreest met lege handen achter te blijven, is volgens Zwart woest en staat klaar om in actie te komen.
Volgens de vakbond vertrekken dagelijks zo’n acht vrachtwagens volgeladen met vooral aluminium. Er ligt meer materiaal gereed om afgevoerd te worden. Eigenaar Glencore zou het zo veilig willen stellen. Zwart: ‘Het gaat om miljoenen aan goederen en het duidt erop dat Glencore wat aan het voorbereiden is.’
Vrachtwagens volgeladen met aluminium vertrekken bij Aldel in Delfzijl
’Of aangestuurd wordt op een faillissement, daar kan ik nu niet zoveel van zeggen’, verklaart Zwart. ‘Maar er is op dit moment heel veel onrust.’ Vakbond, management en de OR van Aldel onderhouden nauw contact en Zwart zegt niet uit te sluiten dat er ‘gekke dingen kunnen gebeuren’.
Het is niet te verwachten dat Aldel nu nog door de overheid gered gaat worden
Masja Zwart - Vakbondsbestuurder FNV
Het personeel wil druk zetten op Glencore. De boosheid van het personeel wordt aangewakkerd door de winstcijfers van de multinational. Het in Zwitserland gevestigde internationale handelshuis in onder meer metalen, energie en agrarische producten maakte in 2021 21 miljard euro winst.
Vakbondsbestuurder Zwart rekent niet meer op hulp van de overheid, die volgens haar het bedrijf volledig aan haar lot heeft overgelaten. ‘Het is niet te verwachten dat Aldel nu nog door de overheid gered gaat worden. Die kans heeft de overheid laten liggen.’

'Druk in overleg'

Zwart noemt dat ‘bizar’. ‘Het gaat om basisindustrie. De meeste aluminium wordt nu gemaakt in China. Onze overheid laat gewoon gebeuren dat wij straks afhankelijk zijn van een land waar we helemaal niet afhankelijk van willen zijn. Het getuigt van nul visie.’
Klaas Pijper van de ondernemingsraad (OR) van het bedrijf onthoudt zich van commentaar. ‘We zijn druk in overleg, donderdag is er meer duidelijkheid. Ik weet niet of er naar een faillissement wordt toegewerkt, ik wil niet in vraagtekens spreken.’ Aldel-directeur Eric Wildschut reageert niet op telefoontjes of berichten.

Torenhoge energieprijzen

Aldel zag zich door de torenhoge gas- en stroomprijzen vorig jaar al gedwongen de productie in de electrolyse grotendeels stil te leggen. Daarmee verdwenen er 120 banen. Begin september ging Aldel met de sluiting van de gieterij volledig in de waakvlamstand. Aluminium wordt er nu niet meer geproduceerd.
Er was hoop dat een versnelde uitbetaling van CO2-compensatie door de overheid het bedrijf overeind zou kunnen houden. Onderhandelingen hierover hebben nog geen oplossing kunnen bieden.