Oud-Kamerlid VVD volgende week verhoord: met wie belde René Leegte in de trein?

René Leegte (ingezet, de tweets over zijn telefoongesprek)
René Leegte (ingezet, de tweets over zijn telefoongesprek) © Wikiportret (Creative Commons) / FPS (Jos Schuurman) / Twitter
De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de gaswinning in Groningen hoort komende week oud-Tweede Kamerleden. Onder hen ook voormalig VVD-Kamerlid René Leegte, die onder vuur kwam te liggen nadat hij openlijk de VVD-tactiek over de gaswinning besprak in de trein.
Leegte kwam net terug van een werkbezoek in Groningen. Het toeval wilde dat er ook een actievoerder van de actiegroep Fossielvrij in zijn coupé zat. Hij ving op hoe Leegte met een partijgenoot aan het bellen was over de gaswinning en slingerde flarden van het gesprek op social media.

Pappen en media ontlopen

Leegte besprak onder meer hoe de VVD de Groningers 'kunnen pappen', dat Leegte 'zoveel mogelijk de media heeft ontlopen' tijdens het werkbezoek en hoe het proces zo veel mogelijk vertraagd kan worden door te wijzen op het feit dat er meer onderzoek nodig is.
Leegte zei later dat hij met zijn woordvoerder aan het bellen was. De actievoerder die meeluisterde suggereerde dat het 'een meerdere' was. Dinsdag moet blijken wat waar is. Na dit incident legde Leegte zijn woordvoerderschap neer. Twee maanden later trad hij terug als Kamerlid vanwege een betaalde nevenfunctie die niet te rijmen was met zijn functie als Kamerlid.

GroenLinks en PvdA

Andere oud-Kamerleden die dinsdag verhoord worden zijn Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Jan Vos (PvdA). Van Tongeren is tegenwoordig wethouder in Den Haag, maar voerde fel oppositie tegen het beleid van VVD en PvdA na de beving bij Huizinge. Toen werd de gaswinning juist opgeschroefd in plaats van verlaagd. Jan Vos mag uitleggen waarom hij daar als Kamerlid geen stokje voor heeft gestoken. Hoewel de PvdA nu fel oppositie voert tegen het kabinet, was de partij tussen 2012 en 2017 zelf medeverantwoordelijk.

Geestelijk verzorger

Maandag begint de commissie met het verhoor van Melissa Dales. Zij was van 2018 tot en met 2021 geestelijk verzorger in het aardbevingsgebied. Ze hield zich bezig met mensen die onveiligheid, onzekerheid, boosheid of teleurgesteldheid voelden als gevolg van de bevingsproblematiek. ‘De nood is hoog’, zei Dales bij haar aantreden.
Jan Emmo Hut moet zich maandagmiddag melden in de enquêtezaal in het centrum van Den Haag. Hij was van 2015 tot en met 2018 directeur bouwkundig versterken bij het Centrum Veilig Wonen. Dat werd opgericht om op afstand van de NAM de schadeafhandeling en versterking vorm te geven, maar in de praktijk kwam het CVW nooit echt los van de NAM.

Gedeputeerde, ingenieur en arbiter

Woensdag wordt voormalig gedeputeerde William Moorlag (PvdA) verhoord. Hij was van 2009 tot en met 2015 als provinciebestuurder belast met de gaswinning. Pieter Schulting wordt ook verhoord op woensdag. Hij was van 2016 tot en met 2020 betrokken bij de Arbiter Bodembeweging. De eerste jaren zelf als arbiter, de laatste als voorzitter van het orgaan om geschillen tussen de NAM en gedupeerden op te lossen.
Die dag wordt ook ingenieur Willem Meiborg onder ede verhoord. Hij strijdt al jarenlang voor gerechtigheid in Groningen, net als zijn grootvader in 1963 al deed. ‘Mijn grootvader werd verketterd alsof hij een dorpsgek was’, zei Meiborg tegen Andere Tijden. ‘Hij had een hele goede reputatie in Groningen, maar de NAM brak die af.’
Er zijn komende week alleen verhoren op maandag, dinsdag en woensdag. De enquêtecommissie heeft aan het einde van de week nog een werkbezoek in Groningen waarbij met jongeren wordt gesproken.