Hartenkreten tijdens emotionele avond over zwembad Finsterwolde

Een deel van de aanwezige tegenstanders van de plannen
Een deel van de aanwezige tegenstanders van de plannen © Marco Grimmon/RTV Noord
Aan de bezuinigingsdrang van de gemeente Oldambt hebben gebruikers van zwembad de Hardenberg in Finsterwolde geen boodschap. Dat bleek woensdagavond wel weer. Zo’n driehonderd inwoners van de gemeente kwamen naar de raadszaal in Winschoten om een statement te maken.
Dat de emoties aan de oppervlakte lagen, was al binnen een paar minuten merkbaar. De eerste inspreker moest een paar keer slikken toen hij hardop sprak over eventuele sluiting van het zwembad, even later schoot een ander behoorlijk uit de slof. Daarover zo meer.

'Gevaarlijk spel'

In 2019 stelde politiek Oldambt vast dat er per 1 januari 2023 een half miljoen euro bezuinigd moet worden op sportaccommodaties. Dat besluit hebben de politici jarenlang voor zich uitgeschoven. Maar nu, vier maanden voordat het nieuwe kalenderjaar begint, moet nog over de bezuiniging besloten worden.
Annet de Rooy, die het woord nam namens de dertien voetbalclubs in Oldambt, voelt zich in de maling genomen. ‘Om twee minuten voor twaalf stort u dit plan nog even over ons uit. Terwijl hier drie jaar lang niet met ons over is gesproken. Dat komt dicht bij gevaarlijk spel en daar houden wij niet van’, sprak zij in voetbaltermen. Zij kon rekenen op hard gejuich.

Gevaar voor kinderen

Over gevaar gesproken. Marjan van Vilsteren sprak in namens twee basisscholen uit het naastgelegen Oostwold. Zij vreest, samen met haar collega’s en ouders van de kinderen, voor de zwemvaardigheden van de leerlingen.
‘Als scholen hebben wij te maken met een waterrijk gebied. Wij grenzen letterlijk aan het Oldambtmeer met een eigen aanlegsteiger. In Nederland verdrinken jaarlijks te veel kinderen. Preventie is van groot belang. Het mag natuurlijk nooit een van onze leerlingen betreffen.’
Ook het bestuur van Stichting Openbaar Onderwijs Oost-Groningen (SOOOG) heeft soortgelijke zorgen op papier gezet.

‘Schandalig!’

Een inspreker die iedereen in elk geval nog lang bijblijft, is Gertjan Takens. Takens, een man met een strenge blik, zo’n twee meter groot en gehesen in een fel oranje shirt, maakte van zijn hart geen moordkuil.
Gertjan Takens was een van de insprekers
Gertjan Takens was een van de insprekers © Marco Grimmon/RTV Noord
‘Ik heb begrepen dat meerdere raadsleden tot vandaag niet eens wisten waar de Hardenberg staat. Schandalig!’, sprak hij stevig terwijl hij de raadsleden recht in de ogen aankeek.
‘Wij zullen ons met hand en tand verzetten. Hoe haalt u dit in uw hoofd? Wij laten dit niet gebeuren. Wij eisen een leefbaar Finsterwolde en omstreken. Hoe je het doet, interesseert ons geen moer. Bezuinig maar op het nieuwe gemeentehuis dat jullie willen bouwen. Jullie zijn door ons gekozen en moeten ons vertegenwoordigen.’

Eind september

De boodschap van alle aanwezigen is duidelijk, de druk op de raadsleden is voelbaar. Gaan zij mee met het college en stemmen zij voor sluiting van het zwembad of komen zij met een alternatief plan. Die politieke discussie gaat op een andere avond plaatsvinden.
Eind deze maand moet de raad, mocht alles volgens schema verlopen, een knoop doorhakken.