Lees terug · Dit was dag 13 van de Parlementaire Enquête gaswinning

Dick Benschop legt de eed af in de Enquêtezaal van de Tweede Kamer
Dick Benschop legt de eed af in de Enquêtezaal van de Tweede Kamer © Sem van der Wal / ANP
De verhoren van de parlementaire enquête gaswinning stonden vandaag in het teken van een verhoor van een oud-topambtenaar van het ministerie van Economische Zaken en een voormalig Shell-baas.
Het verhoor van voormalig topambtenaar Mark Dierikx vond vanmorgen plaats. Dierikx was tussen 2011 en 2016 directeur-generaal Energie op het ministerie van Economische Zaken.
Vanmiddag werd Dick Benschop verhoord. Benschop geniet momenteel vooral bekendheid omdat hij de directeur is van Schiphol, maar tussen 2011 en 2015 was hij de president-directeur van Shell Nederland. Shell is voor vijftig procent eigenaar van de NAM.

Lees terug

Lees hieronder de ontwikkelingen gedurende de dag terug.
Eerder vanochtend was het verhoor van Mark Dierikx. Hij heeft een jarenlange carrière binnen de overheid. Hij werd verhoord omdat hij zes jaar lang topambtenaar was bij het ministerie van Economisch Zaken en Klimaat.
Eigenlijk zou vandaag ook Joost van Roost worden verhoord, maar de oud-topman van ExxonMobil weigert verhoord te worden. Een oproep van de parlementaire enquêtecommissie mag je als Nederlander niet weigeren, maar omdat Van Roost de Belgische nationaliteit heeft, komt hij toch onder zijn verhoor uit.