Eigenaresse weggeefwinkel: 'Ik kan niet op de bank zitten en niets doen'

Heidy bij de weggeefkast aan de Eilardaheerd
Heidy bij de weggeefkast aan de Eilardaheerd © Steven Radersma
Steeds vaker worden er kleine buurtinitiatieven opgezet om elkaar te helpen. In tijden waarin de energieprijzen onhoudbaar zijn geworden en de inflatie de pan uitrijst, zijn initiatieven als die van Heidy in stadswijk Beijum welkom.
Aan de buitenmuur van haar appartementencomplex aan de Eilardaheerd in de stad-Groninger wijk Beijum hangt een weggeefkast: Geven en nemen staat erop. 'Dankzij het beleid in Den Haag zitten veel mensen in de financiële problemen. Ik kan dan niet op de bank blijven zitten en niets doen', zegt Heidy, die niet met haar achternaam in de publiciteit wil. 'Hier in de buurt kennen ze me ook wel als Sparkle', zegt ze.
Alle spullen die er in staan zijn nog goed hoor!
Heidy - initiatiefneemster weggeefkast Beijum

Voedselbank

In de kast staat van alles: thee, pasta, pannenkoekenmix en zelfs oliebollenmix. 'Dat laatste heb ik van de Voedselbank gekregen', zegt ze, 'maar alle spullen die er in staan zijn nog goed hoor!' Met de Voedselbank heeft ze contact opgenomen omdat haar weggeefkast nog niet zo heel erg goed liep. 'Dat moest anders', vond ze. Nu krijgt ze iedere twee weken een grote doos met houdbare producten om in het kastje te stoppen.

Een complete maaltijd

Heidy legt uit hoe ze te werk gaat: 'Als ik de kast vul probeer ik er wel rekening mee te houden dat mensen er een hele maaltijd van kunnen maken. Dus er zit er altijd iets in met koolhydraten, sausjes en een beetje groenten voor de vitamines. En thee en suiker, dat vind ik ook heel belangrijk.'

Vooral potten zeer welkom

De initiatiefneemster doet ook vaak van haar eigen geld een bijdrage in de weggeefkast, maar zegt alle hulp goed te kunnen gebruiken. 'Wat ik echt nodig heb zijn glazen potten met deksel, die waar vaak groenten in zitten.' Die potjes vult ze dan weer met pasta, rijst of suiker zodat meer mensen gebruik kunnen maken van wat er in de kast wordt aangeboden. 'Natuurlijk zijn ook alle etenswaren welkom', vervolgt ze.
Grotere donaties kunnen worden afgeven bij Kringloopwinkel What's In? aan de Ulgersmaweg 141 in Groningen. Zij zorgen er dan weer voor dat de spullen terechtkomen in de weggeefkast van Heidy.