FC Groningen zet Cyril Ngonge uit selectie: 'Hij past op dit moment niet binnen de norm'

Cyril Ngonge is uit de selectie gezet
Cyril Ngonge is uit de selectie gezet © Orange Pictures
FC Groningen heeft aanvaller Cyril Ngonge per direct uit de eerste selectie gezet. Dat meldt de club donderdagochtend op de website. Volgens trainer Frank Wormuth past Ngonge 'op dit moment niet binnen de gestelde norm'.
De 22-jarige Belg traint voorlopig bij FC Groningen onder-21. 'Hoe lang de verwijdering uit de eerste selectie duurt, ligt voor een groot deel aan Ngonge zelf', stelt de club.

Regels voor houding en gedrag

'Wij hebben op dit moment de nodige uitdagingen', zegt de Duitse oefenmeester. 'Eén daarvan is het groepsproces. Wij hebben met elkaar een norm gesteld, waaraan iedereen moet voldoen. Dan hebben we het over discipline, omgangsvormen, houding en gedrag. Binnen en buiten het veld. Wij hebben doelen gesteld en om die te bereiken moet iedereen aan de gestelde norm voldoen. Cyril past op dit moment niet binnen die gestelde norm. En dat is jammer, want hij heeft kwaliteiten die wij als team heel goed kunnen gebruiken.'

Vorig seizoen weggestuurd van de training

Het is niet bekend welke 'regels' Ngonge precies heeft overtreden. Vorig seizoen werd de Belgische aanvaller door toenmalig trainer Danny Buijs al eens van de training gestuurd. Buijs had het gevoel dat een grens overschreden werd, waardoor het team in gevaar kwam.

'We laten hem niet vallen'

Hoe lang Ngonge uit de selectie blijft, is volgens FC Groningen niet vastgesteld. 'Dat ligt voor een belangrijk deel aan Cyril zelf. Wij laten hem niet vallen. Wij willen hem helpen. Maar op dit moment is deze maatregel noodzakelijk. Wij willen rust in en om de ploeg. Het team is belangrijker dan het individu. Wij blijven met Cyril werken om hem weer bij het team te krijgen', zegt Wormuth.
Ngonge speelde dit seizoen in alle vijf de competitiewedstrijden voor FC Groningen. Daarin scoorde hij twee keer. Eind augustus werd het doelpunt van de Belg tegen AZ vorig seizoen verkozen tot doelpunt van het jaar.