Nieuwe flitspalen in Glimmen en Groningen gaan vanaf maandag aan

De nieuwe flitspaal aan de Sontweg
De nieuwe flitspaal aan de Sontweg © Patrick Wind/112 Groningen
Wie met de auto of motor te hard rijdt over de Rijkstraatweg in Glimmen en de Sontweg in Groningen, krijgt vanaf maandag een boete. Ook door rood rijden leidt dan tot een bekeuring. Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat de geplaatste flitspalen op beide plekken na het weekend actief worden.
De flitspalen zijn op verzoek van de gemeente Groningen en de politie geplaatst vanwege de verkeersveiligheidsrisco's en het hoge aantal ongevallen op deze locaties. De gemeente Groningen, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor aanpassen en dat de verkeersveiligheid in de gemeente Groningen hierdoor verbetert.

Waar staan de nieuwe flitspalen?

De flitspaal in Glimmen staat op de Rijksstraatweg ter hoogte van huisnummer 66. Hier geldt een maximum snelheid van 50 km/uur. De flitspaal in Groningen staat op de Sontweg, bij de kruising met de Europaweg. Op de Europaweg zelf is onlangs nog een nieuwe flitspaal geplaatst, die later dit jaar aan gaat.
De Rijksstraatweg is een drukke ontsluitingsweg die dwars door Glimmen loopt. De route wordt door weggebruikers vaak als alternatief gebruikt als het verkeer vastloopt op de A28. Door te hoge snelheden is het voor bewoners lastig om van hun erf af te komen. Kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers moeten hier vaak oversteken om van de ene naar de andere kant van het dorp te komen. Door de hoge snelheid is de kans op een ongeval groter.
De Rijksstraatweg in Glimmen
De Rijksstraatweg in Glimmen © Google Street View
Op de kruising Sontweg – Europaweg wordt te hard gereden en negeren bestuurders die rechtsaf slaan vaak het rode licht. Het is een van de drukste kruispunten van de stad. Het negeren van een rood verkeerslicht is hier opvallend hoog. Dat is, zeker in combinatie met kruisend fietsverkeer, een groot risico. Er gebeuren dan ook regelmatig ongevallen.

Verbetering verkeersveiligheid

Het is volgens het OM bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid. In de afgelopen periode zijn de flitspalen getest. Vanaf 12 september krijgen alle overtreders een boete. De flitspaal op de Europaweg wordt momenteel nog getest.
De flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie is verbeterd. Het OM beoordeelt dan, na overleg met de politie en de gemeente, of handhaving met een flitspaal langer noodzakelijk is.