Personeel Aldel legt werk tijdelijk neer, ultimatum aan leiding

Vrachtwagens volgeladen met aluminium vertrekken bij Aldel in Delfzijl
Vrachtwagens volgeladen met aluminium vertrekken bij Aldel in Delfzijl © Loek Mulder/RTV Noord
De circa 200 werknemers van Aldel hebben donderdagmorgen het werk neergelegd. In een ultimatum aan de eigenaren van het bedrijf eisen ze garanties over uitvoering van het sociaal plan.
De afgelopen dagen groeide de onrust onder de werknemers van Damco Aluminium Delfzijl toen grote hoeveelheden aluminium van het terrein werden afgevoerd.
Ook donderdagochtend reed de ene na de andere vrachtwagen volgeladen met massieve palen aluminium de poort uit. Het metaal wordt onder meer op het terrein van Wijnne Barends in Delfzijl opgeslagen.
Zo rijden vrachtwagens vol aluminium weg bij Aldel:
Vrachtwagens volgeladen met aluminium vertrekken bij Aldel in Delfzijl

Sociaal plan

Bij de Aldel-medewerkers groeide door het wegbrengen van het gereed aluminium de vrees dat voorbereidingen worden getroffen voor beëindiging van de onderneming. Personeel heeft de leiding van het bedrijf laten weten slechts mee te willen werken aan het transport en ontmanteling wanneer er zekerheid is over handhaving van het bestaande sociaal plan.

Torenhoge energieprijzen

Aluminium wordt er al niet meer geproduceerd bij Damco Aluminium Delfzijl. Vorige week werd de productie in de smelterij gesloten nadat eerder in oktober vorig jaar de electrolysehal, waar nieuw aluminium wordt geproduceerd, al werd stilgelegd. Reden voor het stopzetten van de productie zijn de torenhoge gas- en stroomprijzen.
Het ultimatum dat het personeel heeft voorgelegd loopt halverwege de middag af. In een bijeenkomst op het bedrijf wordt er donderdagmiddag over gesproken.