De Oostpolder moet het bedrijfsterrein van de toekomst worden, maar hoe?

Het dorp Oudeschip met daarachter de Oostpolder
Het dorp Oudeschip met daarachter de Oostpolder © Mario Miskovic/RTV Noord
In de vorm van een online hackathon starten de provincie en de gemeente Hogeland een gezamenlijke zoektocht naar innovatieve voorstellen voor de Oostpolder, als uitbreiding van de Eemshaven.
Een hackathon is een evenement waarin deelnemers non-stop bezig gaan om binnen korte tijd een probleem op te lossen. Het idee komt van gedeputeerde Mirjam Wulfse en wethouder Eltjo Dijkhuis.

Voorbeeld voor de wereld

De tweedaagse wedstrijd is financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van Nationaal Programma Groningen. ‘Wij willen dat de Oostpolder niet zo maar een bedrijventerrein wordt. Wij willen dat de omgeving kan profiteren van positieve effecten van de polder.’
De initiatiefnemers hopen met deze hackathon andere partijen te inspireren, om bijvoorbeeld bedrijvigheid op een andere manier te vestigen. ‘De Oostpolder moet een wereldwijd voorbeeld worden van nieuwe gebiedsontwikkeling.’

Vraagstukken

‘Hoe maken we van de Oostpolder hét bedrijventerrein van de toekomst?’ Dat is de eerste vraag die de deelnemende teams van de hackathon zullen beantwoorden. Ze moeten plannen indienen die voor een positieve bijdrage van de bedrijven op het terrein kunnen zorgen.
De provincie en gemeente nodigen voor de wedstrijd naast universiteiten en hogescholen ook natuurorganisaties en belangenorganisaties voor boeren, bouwers en economen uit. Ook internationale teams zijn welkom.
Teams kunnen zich tot 2 oktober 2022 aanmelden via de website. Op 12 oktober worden uit alle aanmeldingen de teams geselecteerd die mee mogen doen aan de hackathon, die plaatsvindt op 17 en 18 november 2022.