Personeel Aldel gaat twee dagen in staking

De (lege) productiehal van Aldel
De (lege) productiehal van Aldel © Elwin Baas/RTV Noord
De circa 200 werknemers van Aldel staken vanaf donderdagmiddag twee dagen lang. Ze willen dat eigenaar Glencore en de directie van Damco Aluminum Delfzijl tegemoet komen aan hun eis dat het sociaal plan overeind blijft.
De afgelopen dagen groeide de onrust onder de werknemers van Damco Aluminium Delfzijl toen grote hoeveelheden aluminium van het terrein werden afgevoerd. Tegelijk liet de directie van Aldel het personeel weten af te willen van het sociaal plan dat er ligt voor de werknemers die nu nog op de loonlijst staan. Er zou geen geld meer voor zijn en Aldel zou schuldeisers voorrang willen geven.

Vrees voor faillissement

Ook donderdagochtend reed de ene na de andere vrachtwagen volgeladen met massieve palen aluminium de poort uit. Het metaal wordt opgeslagen op onder meer het terrein van Wijnne Barends in Delfzijl. Bij de Aldel-medewerkers groeide door het wegbrengen van het gereed aluminium de vrees dat voorbereidingen worden getroffen voor beëindiging van de onderneming.
Zolang er niet de garantie ligt dat de huidige werknemers gebruik kunnen maken van het sociaal plan weigert het personeel verder mee te werken aan het transport en ontmanteling. ‘Je kunt dat niet van mensen vragen terwijl hen ontslag boven het hoofd hangt en zonder dat er een sociaal plan ligt’, zegt bestuurder Masja Zwart van vakbond FNV.

Waakvlamscenario

Aluminium wordt er al niet meer geproduceerd bij Damco Aluminium Delfzijl. Vorige week werd de productie in de smelterij gesloten nadat eerder in oktober vorig jaar de electrolysehal, waar nieuw aluminium wordt geproduceerd, al werd stilgelegd.
Het houvast dat er nu nog is, dat is het waakvlamscenario tot volgende zomer. Daarin wordt uitgegaan van een daling van de energieprijs zodat het weer rendabel wordt de productie op te starten.
Donderdag wordt de hele dag koortsachtig overlegd op de fabriek in Delfzijl door vakbonden, personeel, de OR en de leiding van de onderneming. Eigenaar Glencore vergadert mee via een verbinding vanuit Zwitserland, waar het bedrijf is gevestigd. Het bedrijf heeft nog geen gehoor willen geven aan het ultimatum dat FNV en medewerkers stelden. Dat ultimatum liep om 14.00 uur af.