Twee Groningse schrijvers op longlist Boekenbon Literatuurprijs 2022

Schrijfster Anjet Daanje
Schrijfster Anjet Daanje © Henk Veenstra
De Groningse schrijvers Anjet Daanje en Auke Hulst maken kans op de Boekenbon Literatuurprijs.
De schrijvers staan op de donderdag bekendgemaakte longlist van de literatuurprijs. Een jury onder leiding van de Belgische politicus Guy Verhofstadt stelde deze lijst samen uit een recordaantal van 565 door uitgevers ingezonden titels.
Op de longlist staan vijftien titels. Daanje maakt met de roman Het lied van ooievaar en dromedaris (Passage) kans op de prijs, Hulst met de roman De Mitsukoshi Troostbaby Company (Ambo Anthos).

De boeken

Het lied van de ooievaar en dromedaris vertelt het verhaal van Eliza May Drayden. Het hoofdpersonage van het boek is al dood als de roman in het jaar 1847 in het Yorkshire dorpje Bridge Fowling begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje op in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland. De roman vertelt dan ook niet over May Draydens leven, maar over haar roerige leven na de dood.
In De Mitsukoshi Troostbaby Company koopt een eenzame sciencefictionschrijver een robotdochter die het verlies van een ongeboren kind moet goedmaken. Ondertussen werkt hij aan een roman waarin zijn alter ego terugkeert in de tijd met het doel de loop van de geschiedenis zo te veranderen dat zijn ongeboren kind alsnog geboren kan worden.

Prijsuitreiking

Op donderdag 10 november 2022 wordt het winnende boek bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie als non-fictie komt in aanmerking voor bekroning. De literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers – recensenten, boekverkopers en docenten – uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro.