Stakingen in het openbaar vervoer: dit betekent het voor jouw rit

Een Arriva-trein en een NS-trein staan naast elkaar op station Groningen
Een Arriva-trein en een NS-trein staan naast elkaar op station Groningen © Marten Nauta/RTV Noord
Vrijdag zijn er verschillende stakingen in het openbaar vervoer in Groningen. Buschauffeurs en machinisten leggen het werk neer omdat ze een hoger salaris en lagere werkdruk willen.
Er zijn verschillende stakingen, omdat er in het openbaar vervoer verschillende cao's gelden. In dit artikel zie je wat de stakingen kunnen betekenen voor jouw reis.

Hele dag geen NS-treinen

Vanwege de staking van NS-personeel rijden er vrijdag in heel Nederland geen treinen van NS. Vakbonden FNV Spoor, CNV een VVMC wilden eigenlijk alleen staken in West- en Noordwest-Nederland, maar de NS heeft besloten in het hele land geen treinen te laten rijden.
De NS maakt de keuze naar eigen zeggen omdat de stakingsregio's groter zijn dan bij eerdere acties. Daardoor is de impact in de rest van het land automatisch groter. Bij eerdere acties bleef de staking beperkt tot de regio waar gestaakt werd, en reden er in andere delen van Nederland wel treinen.

Arriva-treinen rijden wel

De treinen van Arriva in Noord-Nederland rijden vrijdag wel. Machinisten en conducteurs van Arriva vallen onder een andere cao dan hun collega's van NS.
Ook de treinvervangende bus tussen Groningen en Leer rijdt gewoon: de chauffeurs van die bus vallen onder een andere cao dan de chauffeurs van de andere bussen in Groningen.

'Helft bussen Qbuzz valt uit'

Een deel van die buschauffeurs staakt vrijdag namelijk wel. Het gaat alleen om chauffeurs die zijn aangesloten bij vakbond FNV: vakbond CNV is namelijk wel tevreden met de uitkomsten van de laatste cao-onderhandelingen.
Vakbondsbestuurder Edwin Kuiper van FNV verwacht dat vrijdag ongeveer de helft van de bussen in de noordelijke provincies niet zal rijden. 'Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde tijdens eerdere acties in de rest van Nederland', zegt Kuiper.
Welke ritten er precies uitvallen, valt vooraf niet te zeggen. De reisplanners zijn volgens Qbuzz minder betrouwbaar dan normaal, omdat de vervoerder vooraf niet weet wie wel en niet werkt. 'Plan je reis kort voor vertrek en vertrek ruim op tijd. Mocht je de mogelijkheid hebben, dan adviseren we je tijdens de stakingsdag voor alternatief vervoer te kiezen', zegt Qbuzz.