Van der Burg: 'Buitenslapen in Ter Apel vanaf volgende week verboden'

Asielzoekers slapen buiten voor de hekken van het aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers slapen buiten voor de hekken van het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Asielzoekers die zich melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel en daarna weigeren naar de overlooplocatie in Zoutkamp te gaan, wordt verboden buiten bij het aanmeldcentrum te overnachten.
Dat zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) donderdag tijdens het asieldebat in de Tweede Kamer. Het 'buitenslaapverbod' gaat in vanaf volgende week.
Asielzoekers slapen nu vaak buiten op het gras en weigeren naar een noodopvangplek te gaan omdat ze bang zijn hun afspraak in het aanmeldcentrum te missen. 'Een perverse prikkel', zei Van der Burg.

Ticketsysteem

Bij hun aanmelding in het aanmeldcentrum krijgen asielzoekers voortaan een nummer, waarna ze naar Zoutkamp kunnen, waar noodopvang is voor vijf- tot zevenhonderd mensen. Het ticketsysteem wordt waarschijnlijk dit weekeinde in de praktijk gebracht.
Met de invoering van een ticketsysteem verliezen de asielzoekers hun plek in de rij niet en vervalt de noodzaak om de nacht buiten door te brengen, zo verwacht het kabinet.
Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde moet het verbod op buitenslapen nog uitvaardigen.

Excuses

In het debat bood Van der Burg ook excuses aan voor de uit de hand gelopen situatie in Ter Apel. 'Je moet niet willen dat Artsen zonder Grenzen (AzG) actief in Nederland wordt.'