Aardbeving met kracht van 2.3 bij Uithuizen (update)

Een seismograaf van het KNMI
Een seismograaf van het KNMI © Jerry Lampen/ANP
Bij Uithuizen is in de nacht van donderdag op vrijdag een aardbeving geweest. Volgens het KNMI had de schok een kracht van 2.3 op de schaal van Richter.
De beving vond om 2.39 uur plaats. Bij RTV Noord zijn meerdere reacties binnengekomen van mensen die de beving hebben gevoeld. 'Je vernam hem gewoon onder het huis doorrollen. Alles bewoog in huis. Zeer angstig', meldt Annet.
De aardbeving bij Uithuizen
De aardbeving bij Uithuizen © RTV Noord

'Alles trilde'

Wim Mulder schrijft: 'Kom van m'n werk en zit even rustig aan de keukentafel. 2.39 uur een knal en een dreun. Alles trilde. Dat was weer een klapper.' Ook uit onder meer Uithuizermeeden en Zandeweer kwamen reacties binnen.

'Dat was er weer één'

Janny Hofman had vannacht nachtdienst en voelde de beving ook. 'Ik zat op kantoor in Uithuizermeeden en het was alsof er een vrachtwagen aankwam', vertelde ze vrijdagochtend op Radio Noord. 'Mijn collega vroeg wat het was, dus ik zei: dat was er weer één. Een aardbeving. Het is natuurlijk verschrikkelijk, al die aardbevingen. Het gaat maar door en het gaat maar door...', zegt Hofman.
Of er schade is weet Hofman nog niet. 'We hebben een houtskeletwoning dus dat beweegt wel een beetje mee. Maar in het verleden hebben we wel schade gehad. Vooral door de beving bij Huizinge.'

Onrustig in Uithuizen

De bodem bij Uithuizen is de laatste weken onrustig. Op 28 augustus vond er een beving met een magnitude van 1.3 plaats, op 19 augustus was er een beving met een kracht van 1.9 op de schaal van Richter.

Loppersum

Op 1 april was voor het laatst een dergelijk zware aardbeving in onze provincie. Toen had de beving, die om 19.11 uur plaatsvond, een kracht van 2.7. Het epicentrum lag bij Loppersum. De diepte was toen, net als de beving in Uithuizen, drie kilometer. Op 4 april, een paar dagen na de beving, waren bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen 454 schademeldingen gedaan, waarvan er 38 kwamen uit het zogenoemde effectgebied, het gebied rond het epicentrum van de beving.
Dit bericht is aangepast na berichtgeving van het KNMI. Uit nieuwe berekeningen blijkt dat de kracht van de beving iets lager was, namelijk 2.3 in plaats van 2.4.